Proč má i po pěti letech smysl zachraňovat Ježíška

Ilustrační foto: "vánoční atmosféra" může být jednoduše vyprázdněna
Autor: Facebook.com

Jenže ani já, ani dalších 32 tisíc fanoušků akce „Zachraňte Ježíška“, si podobný scénář nedokážou a ani nechtějí představit. Proto již pátým rokem usilovně bojujeme za našeho dárkonoše Ježíška a krásné české zvyky, které nám zpříjemňovaly čas vánoční v době našeho dětství. Proto se převlíkáme za sněhuláky, organizujeme petice, přemlouváme známé osobnosti k podpoře, vytváříme samolepky a voláme: „Zachraňte Ježíška!“

A popravdě nám bylo jedno, zda tento zvyk zavedl Luther v Německu a k nám odtamtud přišel. Obdarování blízkých vychází z biblické tradice, a proto v tom nevidíme žádný problém. Luther určitě nechtěl udělat z Vánoc žádnou komerční opičárnu, ale chtěl jim skrze dárky ukázat další rozměr křesťanských svátků. A v tom je i symbolika Vánoc.

Možná si někteří řeknete, že jsem staromilec. Ano, miluji to, co mně připomíná nádherné dětství. Pokud ustoupíme od dárkonoše Ježíška a spousty dalších zvyků, rovnou si můžeme sundat naší státní vlajku a znak a nahradit ho znakem komerce nebo jiného státu. Co nás Čechy a Slováky žijící mimo svou vlast bude nadále spojovat?

Boj za dárkonoše Ježíška je tak boj za každého z nás, za naši národní identitu, krásu Vánoc, tradic a rodinnou pohodu, která není postavená na množství dárků pod stromečkem. A že Ježíšek nemá podobu? To, co je v životě nejdůležitější, je našim očím neviditelné. Tak jako náš „Ježíšek“.

Přeji hezký den a veselou vánoční náladu!