Papežem se stal Argentinec Bergolio, napříště František - aktualizováno

Vlajka Argentiny
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

 Novým papežem byl zvolen argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio. Rozhodl se, že napříště bude používat jméno František. Z balkonu u baziliky svatého Petra to dnes oznámil francouzský kardinál Jean-Louis Tauran.

Pro vítěze hlasovala nejméně dvoutřetinová většina z 115 kardinálů mladších 80 let.

Jakmile bylo zřejmé, že kouř nad Sixtinskou kaplí je skutečně bílý, tisíce lidí shromážděných i za deštivého počasí na Svatopetrském náměstí propukly v mohutný jásot a začaly mávat národními vlajkami svých zemí. Zvolení papeže potvrdilo i vyzvánění svatopetrských zvonů.

Nově zvolený papež František z balkonu u baziliky svatého Petra večer udělil první požehnání. Nejdříve se ale pomodlil za emeritního papeže Benedikta XVI., po němž přebírá papežský úřad. Na vatikánském Svatopetrském náměstí nového nejvyššího pontifika vítaly desetitisíce lidí.

Papež vyzval k modlitbě za celý svět a za bratrství v církvi. Rovněž poprosil věřící, aby se modlili i za něj. Prohlásil, že kardinálové, kteří ho zvolili, jej "šli hledat až na konec světa". Nový papež je 266. hlavou katolické církve. Bergoglio je zárovením prvním jezuitou, jenž usedá na papežský stolec. Arcibiskup Buenos Aires je mimo jiné známý svým zájmem o sociálně slabé.

Konkláve vybírající nástupce Benedikta XVI. začalo v úterý večer: úterní večerní hlasování, dnešní dvě dopolední a jedno odpolední byly podle kouřových signálů bezvýsledné.

Připravujeme podrobnosti..