I letos na Velký pátek se uskuteční happening Ukřižování v Praze

Happening Ukřižování v Praze
Autor: Apha.cz

Chodci na pražské pěší zóně zažijí letos o Velkém pátku mimořádnou podívanou. 29. března v pravé poledne vyrazí ze Staroměstského náměstí průvod herců a hudebníků, kteří formou pouličního happeningu ztvární biblický pašijový příběh. Akce si již loni a předloni získala pozornost stovek kolemjdoucích, ale i řady celostátních medií. Letošní novinkou a hlavním „aktérem“ pašijového průvodu bude obří (5 metrů vysoká) loutka Ježíše, animovaná pěti herci-akrobaty.

Projekt Ukřižování v Praze vznikl ve spolupráci herce a performera Jakuba Gottwalda, produkční Kristýny Hejlkové a Nadačního fondu Bible21. Na projektu se podílí skupina Long Vehicle Cirkus – absolventi alternativního a loutkového herectví DAMU a nonverbálního divadla HAMU. Hudební doprovod zajišťuje českobudějovická bubenická formace Wildsticks.

Velkopáteční průvod vyrazí 29. března v pravé poledne od chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, povede Celetnou ulicí k Prašné bráně, odtud přes Příkopy k Můstku a dále na Jungmanovo náměstí, kde celá akce vyvrcholí scénou ukřižování.

Na pouliční happening plynule naváže veřejné čtení biblických pašijových textů, které proběhne mezi 14. a 15. hodinou na Jungmannově náměstí za účasti herců a známých osobností.

Celá akce se koná v rámci Celonárodního čtení Bible, které proběhne letos již popáté v desítkách měst a obcí po celé ČR. Cílem je připomenout si smysl velikonočních svátků a upozornit na Bibli jako naše společné kulturní a duchovní dědictví. Čtení Bible probíhá na veřejných místech – v ulicích, na náměstích, ale i v knihovnách, knihkupectvích, kavárnách apod. Akci pořádá Nadační fond Bible21 ve spolupráci s řadou církví, občanských iniciativ a dalších organizací.

Záštitu nad Celonárodním čtením Bible převzala ministryně kultury Alena Hanáková, pražský primátor Bohuslav Svoboda a předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. Podrobnější informace včetně mapy s více než 50 místy, kde čtení proběhne, jsou na www.ctenibible.cz.