Slováci si včera připomněli rok od odvolání Bezáka

Arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Facebook.com

Rok od odvolání arcibiskupa Róberta Bezáka z čela trnavské arcidiecéze jeho sympatizanti na Slovensku podepisují petice a pořádají vzpomínkové shromáždění na podporu oblíbeného duchovního. Bezáka se zastali i představitelé katolické církve v Česku. Sám arcibiskup tvrdí, že chce obhájit svou čest a že na Slovensku mu církev patrně nenabídne vhodnou pozici. Slovenský tisk zase spekuluje, že Bezák by mohl vstoupit do diplomatických služeb Vatikánu.

Bezák přišel o vysokou církevní funkci po vizitaci z Vatikánu, o jeho odvolání rozhodl předchozí papež Benedikt XVI. Církev údajně vyčítala Bezákovi homosexuální kněze v jeho okolí či jeho postoj k některým církevním záležitostem. Vatikán prý také nelibě nesl to, že Bezák často nosil civilní oblečení a znevážil tím církevní oděv.

Sesazení charismatického duchovního, který je označován za výjimku mezi konzervativními představiteli církve na Slovensku, přijali slovenští věřící s nevůlí a zorganizovali několik demonstrací.

Po roce se sympatizanti Bezáka organizují znovu. Před sídlem velvyslanectví Vatikánu v Bratislavě se včera shromáždilo několika stovek lidí, kde se modlili za odvolaného arcibiskupa. "Nechceme projevit hněv. Toto je naše historicky ověřená cesta," řekl k uspořádání shromáždění jeho organizátor František Mikloško.

Bývalý poslanec a disident loni jako první na Slovensku veřejně ohlásil, že Bezák přijde o vysoký církevní post. Podle Mikloška je nepravděpodobné, že by církev pod vedením nového papeže Františka vrátila Bezákovi předchozí funkci. Na obranu duchovního se už dříve v petici postavilo kolem 15.000 lidí, další podobnou podpisovou akci podpořili také umělci.

Sám Bezák tvrdí, že přesné důvody svého odvolání dosud nezná a kvůli tomu církev kritizoval. "Všechno nasvědčuje tomu, že na Slovensku coby biskup nemám místo, proto bych měl odejít do ciziny, do některého kláštera řehole redemptoristů," řekl Bezák listu Sme. Dodal ovšem, že ze země neodejde, dokud neočistí své jméno. Za několik týdnů mu skončí roční působení v roli pomocného duchovního v banskobystrické farnosti Radvaň na středním Slovensku.

Slovenský tisk spekuluje, že Bezák by se mohl stát velvyslancem Vatikánu v zahraničí. Jeho návrat do čela trnavské arcidiecéze noviny označily za nepravděpodobný.

Představitelé katolické církve na Slovensku se Bezáka v minulosti nezastali. Konference biskupů tvrdila, že Bezák se má podřídit rozhodnutí hlavy katolické církve. Pozornost v zemi pod Tatrami ovšem vyvolalo nedávné prohlášení pražského arcibiskupa Dominika Duky, který portálu christnet.eu řekl, že Bezák nebyl odvolán na základě morálního deliktu. Kardinál Miloslav Vlk zase označil Bezáka za čestného a upřímného kněze.