Papež František zásadně mění komunikační strategii

Papež František
Autor: Flickr.com / Christus Vincit / Creative Commons

Na stránkách stanice BBC analyzuje římský zpravodaj David Willey poslední překvapivé výroky papeže Františka. „Když je papež na cestách, odehrává se jeho komunikace s církví i se společností na třech úrovních. Za prvé se setkává s davy upřímně věřících, ale i zvědavců, kteří chtějí na vlastní oči vidět muže v bílém coby nástupce svatého Petra. V Riu de Janeiro se tato komunikace nadmíru zdařila. Uvítání na Avenida Atlantica a na pláži Copacabana bylo strhující. Tři miliony lidí nadšeně naslouchaly, jak jim pontifik prezentuje svou vizi chudší a prostší církve,“ píše zpravodaj. 

Vedle toho papež předává propracovanější náboženské a teologické poselství. Během týdenní návštěvy Brazílie František představil radikálně novou koncepci katolické církve, a to nejen pro Latinskou Ameriku, ale pro celý svět. Mluvil jednoduše, srozumitelně a jeho projev ostře kontrastoval s mnohdy obskurním „popespeakem“ jeho předchůdců. Papež kritizoval neproblematickou víru v pokrok a naznačil, že 1,3 miliardy katolíků se sebou musí něco dělat. Mluvil svou rodnou španělštinou, tedy jazykem, v němž se cítí nejlépe, a vyhýbal se brazilské portugalštině, jazyku hostitelské země. Přesto bylo jeho poselství průzračné. Zástupu třiceti tisíc mladých argentinských katolíků na Světovém dni mládeže v Riu poradil, aby to ve svých diecézích „pořádně rozjeli“, aby otřásli sebespokojeností a klerikálním narcismem církve, uzavřené do sebe sama. 

„Útočte na jakoukoliv formu pasivity, ale nevylijte s vaničkou i svou víru,“ řekl František. Církev podle něj patří na ulice, ne do kostelů, prohlásil v katedrále v Riu. Pokud se to nepodaří, změní se jenom v další nevládní organizaci. „Ale církev nikdy nesmí být nevládkou,“ dodal papež. Nebylo to volání po revoluci, byla to snaha navázat kontakt s miliony mladých lidí, kteří v rozvojovém i vyspělém světě pociťují stále více frustrace z nemožnosti sehnat práci a celkového poklesu příležitostí. V obří katedrále v Riu také doporučil, aby věřící zpomalili svůj životní styl. „Lidé dnes chtějí všechno rychleji a rychleji, chtějí rychlý internet, rychlá auta a letadla a rychlé vztahy,“ řekl František největšímu shromáždění katolických biskupů za posledních padesát let. „Současně lidé nikdy netoužili víc po klidu a odvážím se říct i po jisté pomalosti. Umí se církev pohybovat zvolna, v klidu naslouchat, trpělivě hledat správnou cestu a přeskupit síly, když je to potřeba? Anebo jsme se také nechali chytit do šílené honby za efektivitou?“ apeloval nejvyšší představitel církve na věřící. 

Třetí typ komunikace pontifika pak představoval rozhovor s novináři. Ten proběhl v zadní části letadla cestou zpět do Vatikánu. Papež tam odpovídal na velké množství dotazů, například o tom, jak chce vyřešit skandály Vatikánské banky, anebo co si myslí o homosexuální lobby v římské kurii. K novinářům byl během tiskové konference na palubě letadla mimořádně sdílný. Odpověděl na všechny otázky a nevyhnul se ani nepříjemným dotazům týkajícím se skandálu Vatileaks, reformy vatikánské administrativy, svého předchůdce Benedikta XVI. či role žen v katolické církvi. Mimo jiné František sdělil, že v příštím roce zřejmě pojede do Izraele a zvažuje rovněž cestu na Srí Lanku a Filipíny. 

Papež podle BBC zvolil odzbrojující upřímnost. Překvapeným žurnalistům například přiznal, že vůbec netuší, kam skandál s praním špinavých peněž v Ústavu pro věci víry povede. Prokuratura nyní vyšetřuje biskupa Scarana, který pomáhal italským podnikatelům prát zisky z drog a možná i skrývat peníze teroristů. Na smršť otázek ohledně homosexuální lobby papež s úsměvem řekl, že se ve Vatikánu zatím nenosí průkazky, na nichž by měl někdo napsané, že je gayem. Současně uvedl, že on rozhodně není tím, kdo se cítí povolán lidi s odlišnou sexuální orientací soudit. Papež řekl, že starosti mu dělá spíše samotná existence jakýchkoli zájmových skupin než to, na čem jsou založené. „Sklon k homosexualitě je daný. Problém je ona lobby. Lobby je nepřijatelná, ať už je homosexuální, politická nebo zednářská,“ uvedl pontifik. 

Není pochyb, že historicky první pontifik z Latinské Ameriky zahájil rozhovor s církví a světem ve zcela nových dimenzích. Dnes už je papež zpět u svého pracovního stolu ve skromné vatikánské rezidenci a na rozdíl od kardinálů, kteří jsou zvyklí na dvouměsíční prázdniny, nemá vůbec žádnou dovolenou. Mimo jiné i proto, že na jižní polokouli, kde dnes žije většina katolíků, je momentálně zima. Papež se nechal slyšet, že srpen věnuje přípravám několika radikálních změn při budoucí správě církve. „Zdá se, že překvapení hned tak konec nebude,“ poznamenává závěrem zpravodaj BBC

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu Plus, http://www.rozhlas.cz/plus/portal/