Nenávist vůči církvím v české společnosti sílí

Ilustrační foto: Do makovice věže kostela vložili i dnešní bankovky. Poznámka pro zloděje: tisícovky to ale asi nebudou..
Autor: Wikipedia.org / Jakub Škoda / Creative Commons

V České republice stačí málo. Třeba jen to, že se začne vydávat ukradený majetek církvím, okamžitě spustí vlnu závisti a nenávisti. A hned tu máme konspirační teorii postavenou na těch nejprimitivnějších lidských pudech. Například ta, že církve mají za vydání majetku některým politikům poslat na tajná konta ve Švýcarsku miliony.

Málokdo ví, jak byly církve v době nacismu a komunismu pronásledovány, a že se svým majetkem hodlají především vykonávat sociální a charitativní činnost. Inteligentní člověk znalý těchto skutečností by se nikdy neztotožnil s výše uvedenými hloupostmi. Stejně tak by nikdy netvrdil, že církve na restitucích totálně zdevastovaného majetku vydělají. Kdo viděl ty ruiny, které stát vrátil církvím, si těžko myslí, že jim nějaké miliardy pomohou.

Bylo již opakovaně spočítáno, že náhrady za to, že stát vlastnil majetek od roku 1989 a využíval ho, by přesáhly 82 miliard, ale to nikdo nechce slyšet, protože to není populární. Restituce ukradeného majetku je v pořádku, ať už je restituentem církev, klub turistů nebo jiný občan. Stát by neměl hospodařit na ukradeném majetku a už vůbec ho vlastnit.

Dokud církve neměly dostat zpět majetek, nikomu nevadily.  Ale najednou můžou za všechno. Asi i za křivé okurky, zkažená kuřata, protékající záchody, zpoždění vlaku, drahou elektriku, nekvalitní ponožky, díry v silnicích, pomalé připojení k internetu a především za hnusné počasí. Nebo ne!? 

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský je PR specialista, spoluzakladatel portálu Christnet.eu.

Články v rubrice Areopag vyjadřují osobní názory autora.