Do slovenských kin míří dokument o arcibiskupu Bezákovi

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Cukru.sk

Do slovenských kin míří dokumentární film o odvolaném slovenském arcibiskupovi Róbertu Bezákovi. Snímek Arcibiskupe Bezáku Sbohem... režisérky Oľgy Záblacké mapuje jeho život, tříleté působení v čele trnavské arcidiecéze a okolnosti nuceného odchodu z vysoké církevní funkce.

Bezáka za dosud nejasných okolností odvolal z postu arcibiskupa v létě roku 2012 tehdejší papež Benedikt XVI. Sesazení oblíbeného arcibiskupa, který je na Slovensku považován za výjimku mezi konzervativními duchovními, přijali slovenští věřící s nevolí. V minulosti na protest proti rozhodnutí Vatikánu zorganizovali několik demonstrací. Na konci loňska se Bezák přestěhoval do Itálie, kde má blíže neupřesněnou dobu působit v klášteře.

Dokument přináší výpovědi rodiny a přátel Bezáka, veřejnosti i samotného bývalého arcibiskupa, které doplňují příspěvky o Bezákovi odvysílané ve slovenských televizích. Bezák v dokumentu hovořil například o nedostatcích v účetní evidenci a o nestandardních transakcích arcidiecéze za jeho předchůdce v úřadu Jána Sokola. Ani okolnosti odchodu z postu arcibiskupa prý nezhoršily jeho vztah k církvi. "Má víra v Boha se stala mnohem zralejší," řekl.

Do slovenských kin míří dokument o arcibiskupu Bezákovi

Plakát k filmu Zbohom
Autor: Barracuda Movie

"Je to můj první film. Usilovali jsme o to, abychom ho natočili s láskou," řekla Záblacká u příležitosti dnešní novinářské projekce devadesátiminutového snímku. Premiéra filmu v slovenských kinech je naplánována na tento čtvrtek. "Nevěnujeme se jen 'kauze' zbavení úřadu, mapujeme životní cestu člověka, který se v 49 letech stal nejmladším slovenským biskupem a který v 53 letech musel nedobrovolně, zdravý a vitální, po velmi bolestní zkušenosti odejít do důchodu," uvedla Záblacká už dříve pro časopis Film.sk. Natáčení filmu s rozpočtem 90.000 eur (zhruba 2,5 milionu Kč) začalo loni v květnu.

Nejnovější snímek o odvolaném arcibiskupovi není první svého druhu. V minulosti natočil dokumentární portrét o Bezákovi český režisér Petr Minařík.

Bezák přišel o post arcibiskupa po vizitaci z Vatikánu. Katolická církev mu údajně vyčítala homosexuální kněze v jeho okolí. Vadilo jí také, že často kritizoval poměry uvnitř církve i Sokola, jenž v minulosti čelil kritice za údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Vatikán prý také nelibě nesl, že Bezák často nosil civilní oblečení. Bezák dlouhodobě tvrdí, že přesné důvody svého nuceného odchodu z čela trnavské arcidiecéze nezná. Loni pokřtil v Bratislavě knihu rozhovorů s novinářkou Marií Vrabcovou, ve které upozornil na okolnosti svého odvolání. Žádné překvapivé informace v ní ovšem neuvedl.

 Bezákův příběh vyvolává na Slovensku emoce i téměř dva roky po jeho odvolání. Začátkem března věřící v Trnavě zorganizovali mši na počest Bezákových 54. narozenin. Nelibě ovšem nesli slova službukonajícího kněze, který během této bohoslužby vyzval Bezáka, aby přijal svou vinu. Tento výrok vyvolal slovní přestřelku mezi knězem a přítomnými věřícími a podle medií došlo i na strkanice.

 Kontroverzní reakce vyvolaly na Slovensku také informace o připravované knize jezuitského kněze Šebastiána Laba, podle kterého se Bezák po svěcení arcibiskupem změnil a choval se nadřazeně. Jezuité se od Labovy knihy distancovali.