Od odvolání arcibiskupa Bezáka uběhly dva roky

Arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Barracudamovie.sk

Část slovenských věřících si dnes připomněla druhé výročí odvolání arcibiskupa Róberta Bezáka z čela trnavské arcidiecéze. Na shromáždění na podporu charismatického duchovního přišly v Bratislavě asi dvě stovky lidí.

Stejně jako loni i tentokrát se sympatizanti Bezáka sešli před sídlem velvyslanectví Vatikánu v Bratislavě, kde se za odvolaného arcibiskupa modlili. "Sešli jsme se v den, kdy jsme se před dvěma lety dozvěděli smutnou zprávu o odvolaní arcibiskupa Bezáka. Smutek v církvi přetrvává doposud," řekla jedna z organizátorek modlitebního shromáždění. Řada účastníků akce držela v rukou fotky Bezáka a papeže Františka.

"Ukázali jsme, že nejsme rebelové, revolucionáři, zbloudilé duše, odpadlíci, prodloužená ruka protestantů, nepřátelé katolické církve, zednáři, nejsme 'lůza', jak nás častují, ale jsme dospělí přemýšlející a vnímaví věřící katolíci, kteří budou vytrvale a trpělivě klepat na dveře v pokoře, bez pýchy, bez pocitu vlastní neomylnosti, ale s nadějí, že se vyjeví pravda o arcibiskupu Bezákovi," uvedla organizátorka Marianna Diovčošová pro agenturu TASR.

Bezák přišel o vysokou církevní funkci za dosud nevyjasněných okolností. O jeho odvolání rozhodl předchozí papež Benedikt XVI. Nyní čtyřiapadesátiletý Bezák na konci minulého roku odešel do Itálie, kde má po blíže neupřesněnou dobu působit v klášteře.

Sesazení Bezáka v roce 2012 přijali věřící na katolickém Slovensku s nevolí. Už v minulosti zorganizovali řadu demonstrací nebo petice na jeho podporu. Věří, že bývalému arcibiskupovi se v církvi podaří za současného papeže očistit své jméno.

Od odvolání arcibiskupa Bezáka uběhly dva roky

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Tânia Rêgo / ABr

Katoličtí biskupové na Slovensku se Bezáka dosud nezastali. Naopak, pozornost na Slovensku vyvolala dřívější prohlášení českých duchovních, kteří Bezáka podpořili.

Bezák: Mám silnou naději, že z mimořádného setkání s papežem bude i řádné

Bezák se minulý týden setkal s papežem Františkem během generální audience, které se zúčastnily asi tři desítky biskupů. Hlavě katolické církve Bezák předal dopis se žádostí o osobní schůzku.

„Papež František věděl, že jsem nyní v italském klášteře. Jak jsem ho mohl zažít nyní i osobně, vidím, že se upřímně zaujímá o lidi a jejich osudy. A cítil jsem, že i o ten můj. Mám proto silnou naději, že z mimořádného setkání bude i řádné," popsal Bezák schůzku pro server Cas.sk.

Server také zveřejnil přepis rozhovoru:

Bezák: Jmenuji se Róbert Bezák, jsem odvolaný arcibiskup z Trnavy.

František: Vaše jméno mi je povědomé.

Bezák: Poslal jsem vám tucet dopisů prostřednictvím kardinálů a lidí, kteří k vám mají přímý přístup, ale nedostal jsem odpověď.

Od odvolání arcibiskupa Bezáka uběhly dva roky

Kardinál Dominik Duka
Autor: archiv redakce / Vít Luštinec / Christnet

František: Já jsem žádný list od vás nedostal.

(Bezák mu odevzdává list a papež ho podal svému sekretáři.)

Bezák: Víte, ale byl jsem už na generální audienci u Svatého Otce Benedikta. I jemu jsem dal list a dokumenty, které podal svému sekretáři, ale odpověď jsem nedostal.

(Papež se otočil k sekretáři.)

František: Toto mi dej přímo na stůl.

(Bezák se loučí s papežem.)

František: Dohodneme si termín setkání.

 

Duka: Pro Bezáka jsem se snažil udělat, co šlo

K schůzce papeže Františka s arcibiskupem se vyjádřil na facebookové stránce blogu Svetkrestanstva.sk také kardinál Dominik Duka:

“Snažil jsem se pro Bezáka udělat, co jsem v danou chvíli mohl. Zastal jsem se ho v médiích, setkal se s jeho rodiči, hovořil s papežem. Opět se musím sklonit před papežem Františkem a jeho citem pro mimořádná gesta,” okomentoval svoji angažovanost pražský arcibiskup.

V kinech v Česku se začíná promítat dokument Arcibiskup Bezák Zbohom, který přibližuje a mapuje jeho nevšední životní příběh. Například v pondělí 7. července se v pražském kině Atlas uskuteční exkluzivní projekce tohoto filmu za osobní účasti Mons. Tomáše Halíka, režisérky filmu Oľgy Záblacké a členů rodiny arcibiskupa Bezáka.