Stín antisemitismu v Evropě

Protiizraelská demonstrace v Británii - Ilustrační foto
Autor: flickr.com

"Na pozadí demonstrací odmítajících izraelský zásah v Gaze se stále častěji objevují projevy antisemitismu," píše v analýze BBC. Během nedávných protestů v Paříži došlo k útoku na synagogu. A lidé skandovali heslo: „Židi do plynu!“

V nedalekém městě Sarcelles zase znělo heslo „Smrt Židům“. Rozzuřený dav rozmlátil obchod s košer pokrmy. Židovské skupiny potírající antisemitismus registrují na Twitteru stále častější výskyt slovního spojení „špinavý Žid“. 

Podobné výkřiky se ozývaly i v Berlíně. Imám v berlínské mešitě vyzval k pobití sionistů. Izraelský velvyslanec v německé metropoli Jakov Hadas-Handelsman se dokonce nechal slyšet, že v Německu „zase jdou po Židech, jako by se psal rok 1938“. 

Ministři zahraničí Francie, Německa a Itálie se vzápětí ostře ohradili proti antisemitské rétorice a nepřátelství vůči Židům. Ve Francii už v souvislosti s Gazou raději zakázali pět demonstrací. Premiér Manuel Valls se nechal slyšet, že „útok na Žida jenom proto, že je Židem, je také útokem na Francii“. 

Podle BBC byl francouzský antisemitismus na postupu už před konfliktem v Gaze. Jen za loňský rok se ze země galského kohouta vystěhovaly do Izraele tři tisíce Židů. A v květnu zahynuli při útoku v židovském muzeu v Bruselu čtyři lidé. Západní vlády stojí před dilematem – na jedné straně chtějí povolit protesty proti vojenské operaci v přelidněné Gaze, ale na druhé straně nehodlají tolerovat protižidovská hesla, která při takových akcích nevyhnutelně zazní. 

Bývalý izraelský ministr Natan Ščaranskij tento víkend prohlásil, že „jsme svědky začátku konce dějin židovské přítomnosti v Evropě“. „Znalci Blízkého východu se shodují, že region nebyl dlouhá desetiletí tak beznadějně ponořen do násilí, jako je tomu nyní. Rasismus a nenávistné výroky jsou jen logickým doprovodem tohoto stavu,“ konstatuje BBC. 

Antisemitismu se věnuje také komentátor britského listu Independent, podle něhož blížící se 70. výročí konce druhé světové války doprovázejí až příliš známé varovné signály. „Prastará nenávist, tentokrát maskovaná za legitimní obavy o osud Pásma Gazy, opět zachvacuje kontinent,“ míní list. V Berlíně, Paříži, Římě, Amsterdamu, Istanbulu i Ankaře se demonstrace mění v novodobou variantu pogromů. 

V Británii to nevypadá tak hrozně jako v Berlíně a Paříži, ale i tam bylo od začátku července hlášeno více než sto případů antisemitismu, což je dvojnásobek obvyklého počtu. Do synagogy v Belfastu někdo hodil cihlu, v Liverpoolu před synagogou skandovali, že Židé jsou „vrazi dětí“. 

Liberálně-demokratický poslanec David Ward prohlásil, že kdyby žil v Gaze, musel by odpalovat rakety na Izrael. Twitter je plný vzkazů typu #HitlerMělPravdu. A tak podobně. 

 „Problém je v tom, že všichni máme sklon nechat se uchlácholit. Dnes se ptáme, jak mohli lidé v 30. letech v Evropě doufat, že se to všechno přežene. Ale ani my nejednáme jinak. Můžeme se mýlit stejně jako oni tehdy,“ píše komentátor. 

Nejlepší v tom smyslu, že po třech tisíciletích pronásledování, vrcholících holocaustem, nabídl národu útočiště. A nejhorší v tom, že staré nenávisti přidal geografický rozměr. Dnešní demonstranti většinou fatálně nerozlišují Židy a Izraelce. 

Největším problémem Izraele je tudíž jeho zeměpisná poloha. Je sám uprostřed nenávistných sousedů. Od Gibraltaru po Chajbarský průsmyk je to region plný despotů a agresivních islamistů typu Hamásu, kteří nebudou tolerovat ani demokracii, ani odlišnost. Dva tisíce raket vypálených na Izrael v posledních týdnech nejsou projevem odporu proti okupaci, nýbrž genocidní a psychopatické snahy zničit Izrael. 

Problém nemá politické řešení, protože Hamás není politická strana. Je to ryzí ideologie, která má jediný námět – vyvraždit Židy. Všechny. Proto jsou islamisté nebezpečím pro celý svobodný svět. Jedinou šancí je, aby palestinská samospráva s pomocí Evropské unie, Spojených států a OSN tento radikální element odstranila. Jinak jsou šance na mír nulové. 

„Ale dokud budou pokračovat protižidovské protesty, dotud bude hranice mezi racionální a iracionální debatou rozostřena. Takže se nedivme, že je v tolika židovských komunitách na celém světě tolik obav a strachu,“ končí Independent. 

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu Plus (http://www.rozhlas.cz/plus/portal)