V současné době je česká politika opravdu pestrá. Po jakési povolební „okurkové sezóně“ se začali naši politici přehánět v tom, kdo si dříve sbalí kufry a odejde od své rodiny. Milenky, pardon přítelkyně, jsou symbolem atraktivity, krásy, svůdnosti, ale i prezentované „inteligence“ hodné následování, čehož se někteří z politiků trochu lekli. Proto přišli se skvělým nápadem, začít slaďovat rodiny vládním výborem. A koho by tak mohli dát za předsedkyni?

Ale začněme postupně. Bývalý premiér Jiří Paroubek se diví, proč mají o jeho vztah média takový zájem. Časopis Instinkt na titulní stranu napíše pod fotku s jeho novou přítelkyní parafrázovaný titulek Kráska a Paroubek. On však nad tím mávne rukou a zamrmlá něco o novinářích. Poté se ho v rozhovoru v Mf Dnes novinář ptá, proč si myslí, že s ním je jeho nová přítelkyně. Představte si, kdyby vám reportér při rozhovoru řekl, že zrovna nejste symbolem atraktivity. Možná byste se s ním už dále o ničem nebavili, možná byste mu dali stejně razantní odpověď ve smyslu, že ani on příliš krásy nepobral.

Avšak Jiří Paroubek? Ten se pouze lišácky pousmál, neboť ve skrytu své duše věří, že on je symbolem krásy a mužnosti. Ženy ho milují a on miluje je. Proto ho žádná podobná otázka nemůže rozhodit. A s přítelkyní je to láska na celý život, a proto si pár plánuje svatbu nechat "požehnat" i v kostele... 

Očividně podobné dotazy novinářů nerozhodí ani Lucii Talmanovou, novou předsedkyni vládního Výboru pro slaďování rodinného a profesního života. Je však těžké uvěřit, že zvolení Talmanové do čela výboru není pohlavkem české inteligenci. I kdyby Lucie Talmanová byla tou nejlepší předsedkyní, vzhledem k její životní situaci ovlivňující rodinný život premiéra, bude předsednictví v tomto výboru chápáno dosti ironicky.

Možná však nám může zaujmout první akce výboru, která proběhne koncem října a bude spočívat v testování Prahy z hlediska rodiny s dětmi. Maminky a tatínci budou s Talmanovou a ministryní Stehlíkovou celí žhaví běhat po hlavním městě a pak vyplní dotazníky o tom, jak je městské prostředí vstřícné vůči rodičům. Opravdu, není ta politika zábavná? Copak již předem neznáme odpověď? Namísto zkoumání opravdových problémů rodin, sledujeme všichni s otevřenou pusou plýtvání peněz daňových poplatníků…

A tak mě napadá, že nás možná do budoucna čeká další nový objev. Objev politika, který je své ženě věrný, je ve svých příjmech skromný, nebere úplatky, patří mezi symboly atraktivity a je skutečně inteligentní. Jen však nevím, zda po mediálních smrštích, jenž se v posledních měsících kolem předních českých politiků přehnaly, se nebudeme na takového člověka dívat spíše jako na exota.

Článek vychází z autorova příspěvku na jeho blogu.