Co papež sleduje výroky o předčasném konci pontifikátu?

Papež František
Autor: facebook.com

Papež František na Zelený čtvrtek již podruhé v krátkém čase naznačil, že může – podobně jako jeho předchůdce Benedikt XVI. – předčasně rezignovat na svůj úřad.

Už minulý měsíc řekl u příležitosti druhého výročí nastoupení na Petrův stolec mexické televizi, že jeho pontifikát „bude velmi krátký“. Čtvrteční narážky na stejné téma zazněly ve svatopetrské bazilice, kde duchovní obnovovali své kněžské sliby. 

Jen krátce předtím lékaři papeži doporučili, aby ze zdravotních důvodů shodil přebytečná kila a vyřadil ze svého jídelníčku těstoviny. Osmasedmdesátiletý pontifik nosí ortopedické boty, má potíže s chůzí na delší vzdálenosti a už v dětství mu byla kvůli vážné nemoci odňata jedna plíce.  

V rozhovoru pro mexickou televizi pontifik ocenil, že zatímco před 70 lety nebyl v církvi jediný penzionovaný biskup, dnes jich na vysoký post rezignovalo už 1400. „Pochopili jsme, že muž po pětasedmdesátce nedokáže nést břemeno úřadu,“ řekl František v březnu s tím, že jeho předchůdce projevil „obrovskou odvahu“. 

Sám prý čeká, že jeho pontifikát vydrží „čtyři nebo pět let, ale kdoví, možná jen dva nebo tři“. „Ani nevíte, jak často uvažuji o obrovské únavě, která na nás všechny ve službě dopadá, zejména když sám nemohu dál,“ řekl ve čtvrteční homilii. 

I papež je ve svém věku unaven

Zástupce šéfredaktora katolického týdeníku Credere Saverio Gaeta však poznamenal, že je nanejvýš obtížné interpretovat papežovy neformální poznámky na okraj, které si až příliš často protiřečí.  

„Hovoří jako každý jiný člověk o tom, že si uvědomuje svůj věk i únavu. Nic jiného za tím není,“ řekl Gaeta s tím, že papež nedávno absolvoval mimořádně náročnou návštěvu Neapole, která vyčerpala novinářský doprovod více než samotného pontifika. 

„Jeho slova si každý může vykládat po svém, ale domnívám se, že chtěl hlavně povzbudit přítomné kněze a ukázat, že zná jejich těžkosti,“ říká žurnalista.  

Papež v kázání srovnával „dobrou a zdravou únavu“ pastýřů, na nichž ulpí pach jim svěřených oveček, s „povýšeností kariéristů z římské Kurie, kteří sice voní kolínskou, ale na ostatní se dívají spatra“. 

Allen: František je geniální taktik

Prominentní vatikanolog John Allen na svém blogu All Things Catholic však vidí ještě jeden motiv papežových výroků. „Za skromným vystupováním, lidovostí a nefalšovanou pokorou se skrývá geniální taktik a obratný politik. A když se mě zeptáte, co může získat z výroků o předčasném odchodu, napadají mě tři věci,“ píše Allen, který nedávno vydal o papežovi knihu.  

Za prvé, papež výroky o nedlouhém pontifikátu mobilizuje v církvi své příznivce. Andrea Riccardi, zakladatel mezinárodního katolického hnutí svatého Jiljí (neboli Egidia) upozorňuje, že stoupenci Františka mají tendenci nechávat veškerou práci na něm samotném.  

„Papež jim vzkazuje, že pokud chtějí něco měnit, mají na to čas právě teď, protože nemohou čekat něco tak dlouhého jako pontifikát Jana Pavla II.,“ píše Allen. 

Za druhé, papežovy výroky jsou adresovány i jeho opozici ve Vatikánu, kterou očekávání brzké změny může ukolébat. Vatikanolog Massimo Faggioli připomíná, že „vatikánská stará garda“ dovedla k dokonalosti tradiční římské umění přežít všechny reformní pokusy a vrátit se jakoby nic k zavedeným pořádkům.  

„Papež se možná snaží probudit jejich instinkty, aby přestali sabotovat jeho pontifikát, stáhli se a čekali, jak to všechno dopadne,“ píše Allen. Teprve historie však posoudí, zda Františkovi tato taktika vyjde. 

A za třetí, veřejnými výroky o rezignaci si papež může usnadňovat obří úkol, který před sebou má. „Všichni víme, že jde o úřad, který by si nikdo dobrovolně nevybral.  

Lidé po papežovi chtějí, aby byl špičkový intelektuál, politický génius, kulturní a duchovní guru, razantní manažer zkostnatělé instituce, mediální hvězda a světec současně. Každá z těchto jednotlivostí je sama o sobě vyčerpávající, ale když se sečtou, je to recept na brzký infarkt,“ píše Allen. 

„Otázkou je, zda stoupenci Františkovo skryté poselství „přečtou“ a zda se dokážou mobilizovat podobně, jak to učinil papež během dvou neuvěřitelných let svého pontifikátu,“ míní přední vatikanolog. 

 

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu Plus (http://www.rozhlas.cz/plus/portal/)