Setkání papeže s Bezákem klade víc otázek než odpovědí

Arcibiskup Róbert Bezák na soukromé audienci u papeže Františka
Autor: L'Osservatore Romano / Christnet.cz

O setkání papeže Františka s emeritním trnavským arcibiskupem Róbertem Bezákem informovalo Tiskové středisko Svatého stolce jedinou větou. I přesto každý čeká hotové odpovědi.

Bez ohledu na to, jak dlouho setkání papeže s arcibiskupem Bezákem trvalo a o čem spolu hovořili, jde o největší posun v celé kauze.

Emeritní trnavský arcibiskup dlouhodobě usiloval o osobní setkání se Svatým Otcem. Nejblíže mu byl v červnu 2014, když po generální audienci mohl Františka nakrátko pozdravit a předat mu několik dokumentů. Setkání však trvalo jen několik desítek sekund a následující měsíce se nic nedělo.

Potom co ve čtvrtek papež přijal prezidenta Andreje Kisku, nečekaně došlo i k setkání s emeritním arcibiskupem. Shoda náhod nebo dopředu promyšlený plán? Těžko říci. Pokud by setkání proběhla podle roky zavedených postupů, byla by dopředu důkladně připravovaná. To znamená, že arcibiskup by dopředu věděl, že termín jeho přijetí byl stanovený jen den po přijetí prezidenta ve Vatikánu. Zajímavý sled událostí, ale nic víc.

František je však muž činu a Kiska „nepolitický“ prezident. Je úplně nereálný následující scénář? Kiska se Bezákovi dopředu zmínil, že se za něho bude přimlouvat u papeže. Arcibiskup pro jistotu přicestoval do Říma, co kdyby... Papež si vyslechl Kiskovu přímluvu za Bezáka a spontánně se rozhodl přijmout ho ze dne na den. Když protokol je dílo lidských, a ne Božích rukou... Kiskovo vyjádření pro deník Plus Jeden Deň, že o Bezákově přítomnosti v Římě nic neví, by však byl víc než jen zastírací manévr.

Dalším překvapením je, že soukromé setkání papeže s Bezákem neprobíhalo mezi čtyřma, ale dokonce šesti očima. Jak ukázaly fotografie ze setkání, přítomný byl i emeritní pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk. On, stejně jako i jeho nástupce Dominik Duka, se v minulosti na adresu arcibiskupa Bezáka vyjadřovali s velkým pochopením.

Bez ohledu na všechny otázky, jedna skutečnost je jasná. I po dnešním setkání Róbert Bezák zůstává emeritním trnavským arcibiskupem. Setkání s papežem Bezákovi nepřineslo nové pověření. Ale něco se děje...

 

Autor spolupracuje s portálem Postoy.sk, deníkem SME, týdeníkem Týždeň a teologickou revue Nové horizonty. Je autorem populárního slovenského blogu o dění v církvi Svetkrestanstva.sk.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál...