Stanislav Gross a skandál milosti

David Novák
Autor: archiv autora

Před několika lety vyšla kniha „Nekončící milost“ od P. Yanceyho. Tehdy se jednalo o bestseller a třeba dodat, že právem. Yencey je vynikající vypravěč, zároveň nijak nezjednodušuje to, o čem píše. V podstatě ukazuje na sílu vyprávění – což je nakonec styl podstatné části Písma. Ne všechny tzv. teologické pravdy jsou hned srozumitelné, podobenství, která je ilustrují, srozumitelná jsou.

Kdyby Yancey znal příběh někdejšího premiéra Grosse, myslím, že by jej použil jako další ilustraci do své knihy. Skandály, které vyplavaly během jeho života, byly „dost hustý“. O to šíleněji působí, že Gross se „jen tak omluví, přijme Krista a je to“. Nejen nekřesťané, ale i křesťané argumentovali, že takto jednoduše to prostě nefunguje. Jaký „a je to“. Přece měl vrátit, co nakradl, navíc toho spáchal tolik, že to prostě už spláchnut nějakou omluvou a přijetím Krista nejde!

Mám pro některé dost pobuřující zprávu. Jde! Co vrátil otci marnotratný syn? Jak napravila cizoložná žena svoje hříchy? Ano, znám příběh o nápravě Zachea, ale znám i příběhy, kde k nápravě nedojde a dojde „jen“ k Božímu odpuštění – tedy těch, kdo o odpuštění stojí. Milost je totiž skandální, nespravedlivá, pobuřující a provokující. Je jak pro premiéry, kteří zneužili svoje postavení, tak pro ty, kdo nikdy nic nezneužili. Je pro ty, kdo jsou nemocní hříchem, a to jsme všichni.

Už slyším argument, že to, co píšu, je laciná milost. Nikoli. Laciná milost je milost bez lítosti a pokání. Drahá milost není ta, kterou si nějak zasloužím – třeba tím, že všechno vrátím, ale ta, která je spojena s pokáním. Je to zneužitelné? Je i není. Kdo prožije milost, ten jí nezneužívá, protože je pro něj drahá. Kdo bere milost jako možnost dělat si, co chci, ten vůbec nepochopil, o co jde.

Ježíš tím, že o milosti hovořil, neuvěřitelně vytáčel tzv. spravedlivé. Stejně tak jako mnohé vytočilo, že by mohlo být Grossovi „jen tak odpuštěno“. Ano, milost vytáčí. Do té doby, než jsme ochotni podívat se sami na sebe. Pokud jsme neztratili soudnost (což se nám, žel, občas stává), brzy zjistíme, že i naše odpuštění je skandální a že jsme si je nezasloužili. I když jsme toho možná tolik nenakradli. Milost totiž potřebují všichni a je pro všechny. Od Grosse po Nováka. A to je moc dobře.

David Novák je kazatel Církve bratrské na Praze 13, pracovník s mládeží a středoškolský učitel.

 

Kritický text Tomáše Baldýnského Gross se neomluvil a nepřiznal vinu. A že přijal Krista? najdete zde.

O Grossově duchovním vývoji ve zprávě magazínu Christnet.eu Zemřel expremiér Stanislav Gross.