Papež čelí na biskupské synodě o rodině provokacím konzervativců

Ilustrační foto - Účastnící synodu o rodině v Římě
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Konzervativní katolické křídlo se snaží v průběhu biskupské synody o rodině stůj co stůj poškodit papeže Františka, chce ho oslabit a kompromitovat, řekl listu Repubblica novinář Nello Scavo z katolického deníku Avvenire.

Autor nové knihy s názvem Františkovi nepřátelé tvrdí, že v římské kurii probíhá nesmlouvavá ideologická bitva a někteří radikálové se snaží nastražit pontifikovi „otrávené návnady“, píše dále list Repubblica

Příkladem je podle něj prominentní teolog, vatikánský činitel a polský kněz Krzysztof Charamsa, který v předvečer synody vystoupil s tím, že je gay a kritizoval „instituční homofobii v církvi“. 

U toho ale nezůstalo – Charamsa navíc tvrdil, že homosexuální orientaci má dokonce drtivá většina kněží. Za pár hodin byl sesazen. „Byla to cílená provokace,“ tvrdí teolog Leonardo Boff v rozhovoru pro magazín Oggi. 

„Neudělal to potichu, nýbrž záměrně provokativně, aby papežovi přitížil a zkomplikoval i jednání synody,“ tvrdí teolog. Setkání ve Vatikánu se od 4. do 25. října věnuje tématu Povolání a poslání rodiny v církvi a současném světě. Synody se účastní na 270 kardinálů, arcibiskupů a biskupů. 

Debatu o homosexualitě a rozvodech ještě více zkomplikoval dopis 13 kardinálů, který jako z udělání unikl do magazínu L’Espresso. Církvi podle těchto představitelů hrozí kolaps podobně jako liberálním protestantům. Problém je v tom, že několik údajných signatářů ihned svůj podpis pod dopisem dementovalo. 

Papež na poslední vývoj nečekaně reagoval na generální audienci, kde se bez bližšího upřesnění omluvil za nedávná pohoršení v Římě a ve Vatikánu. Citoval přitom Ježíšovo varování, že pohoršením se nelze vyhnout, ale „běda tomu, skrze koho přicházejí“. Vatikanolog Joshua McElwee označil v magazínu National Catholic Reporter papežova slova za „velmi nestandardní krok.“ 

Jeho kolega John Allen si v magazínu Crux Now myslí, že papež záměrně volil velmi obecný tón, aby se nemusel nechat zatahovat do konkrétních kauz. „Takový postoj má své výhody. Papež může zastávat postoj supra partes, tedy nadstranický, a udržet si otevřené komunikační kanály se všemi tábory.“ 

„Potíž ovšem je, že si do vágních vět každý může promítnout, co se mu zlíbí,“ míní Allen. „Elasticitou prohlášení každopádně papež může v širokém okruhu posluchačů a věřících vzbudit dojem, že má na mysli právě jejich problémy,“ uzavírá Crux Now. 

 

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu Plus (http://www.rozhlas.cz/plus/portal/)