Ježiš nebol fašista

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Bratislavský kraj

„Kristovo kráľovstvo je kráľovstvom mieru a Kristov zbor sa zdraví slovami: Pokoj vám. Ježišovi učeníci zachovávajú mier tým, že radšej sami trpia, než by inému spôsobili utrpenie.“

(Dietrich Bonhoeffer, evanjelický teológ a kňaz popravený  9. apríla 1945 v koncentračnom tábore Flossenbürg)

Prečo voliči na Slovensku v tak veľkej miere podporili Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS)? Komentátori ponúkajú odpovede: Migrácia, korupcia, frustrácia, depresia... 

Prečo ju podporili mnohí kresťania? Rozprávam sa so svojimi známymi, veriacimi, kňazmi... na Slovensku a narážam na dva postoje: 

1) Aj ja som ho volil. Kotleba je dobrý chlap, charakterný politik, je veriaci, je vlastenec, konečne niekto, kto dá veci do poriadku...  

2) Neverím už nikomu, tak som volil aspoň Kotlebu... Uvidíme... 

V oboch prípadoch je to obrovská chyba. Neviem, čo sa v tomto národe stalo. Oslepol, ohluchol, stratil pamäť, stratil cit... Priznám sa, že niektorých ľudí si už nevážim tak ako pred marcom 2016. Sklamala ma ich neschopnosť vidieť, aké zlo sa podporou tejto partaje uvoľňuje z reťaze. 

 

Od SP k ĽSNS

Je to len pár rokov dozadu, čo pán Kotleba a jeho druhovia mali stranu s názvom Slovenská pospolitosť (SP). Pochodovali v gardistických uniformách ulicami, nosili horiace fakle, zatínali päste, zdravili sa: Na stráž!, Mariána Kotlebu oslovovali „Vodca“, šírili radikálne xenofóbne názory, podnecovali k nenávisti. Otvorená propagácia fašizmu spôsobila, že súd stranu zakázal. 

Väčšine spoločnosti bola vtedajšia SP na smiech. Svojim spektakulárnym vystupovaním a rétorikou nachádzali odozvu len v okruhu skinheadov a neonacistov. 

Pán Kotleba a jeho druhovia pochopili, že idú na to zle. Založili novú stranu, čiernu farbu vymenili za zelenú, uniformy za saká, horiace fakle načas odložili, pozdrav: Na stráž! už nehovoria do kamery, len medzi sebou a vo vyjadreniach si dávajú veľký pozor, aby neboli otvorene fašizujúce. Pochopili, kde je demarkačná čiara, ktorú na verejnosti (zatiaľ) nemôžu prekračovať. Vnútorne sú presvedčení xenofóbi, fašisti a antisemiti, ale pred médiami len spravodlivo naštvaní chlapi.     

 

Kotlebovi ľudia

Andrej Medvecký – spolustraník pána Kotlebu – nemá problém dokopať bezbranného človeka, občana Dominikánskej republiky, len za to, že má tmavú farbu pleti. Keby Medvecký nebol identifikovaný ako útočník, so svojím chorým myslením by teraz sedel v parlamente a navrhoval by zákony pre túto krajinu. 

Milan Mazurek (náhradník za Medveckého), mladý člen neonacistickej scény na Slovensku, na svojom FB profile popieral holokaust, ospevoval Hitlera, šíril antisemitské a rasistické postoje. Keď sa o ňom začalo hovoriť ako o náhradníkovi a začali sa o neho zaujímať média, svoj účet rýchlo „prečistil“. Už sedí ako zákonodarca v parlamente a vychutnáva si poslaneckú imunitu.  

Na kandidátke ĽSNS je pod číslom 88 Marián Magát. Ďalší radikál, člen neonacistickej skupiny Vzdor Kysuce. Signifikantne si zvolil číslo 88, keďže v neonacistickom podhubí táto šifra znamená pozdrav: Heil Hitler! (H je ôsme písmeno v abecede). Na svojom FB profile v deň Hitlerových narodenín Magát napísal: „Dnes pred 124 rokmi sa narodil Adolf Hitler. Okrem toho ze zastaval funkciu Risskeho kancelara to bol aj mierotvorca, skveli ekonom, recnik a clovek so srdcom na spravnom mieste. Kto niekedy cital jeho prejavy, chape ze to bol uzasny clovek. Cest jeho pamiatke.“ 

Citát je doslovný, preto tie hrubky. Okrem glorifikácie Hitlera a pracovných táborov Magát tiež rád píše o tom, že holokaust je len výmysel sionistickej propagandy a rád velebí nadvládu bielej rasy.

Pod číslom 44 je na kandidátke ĽSNS ďalší neonacista Rastislav Rogel (šifra 44 odkazuje k Hitlerovým elitným jednotkám SS). Kto sa trochu orientuje vo white power (biela sila) hudobnej scéne, Rogela dobre pozná. Najskôr bol spevákom v kapele Krátky proces. Zvestoval texty: „Priveľa špiny sa po uliciach váľa, kto to tu raz vyčistí, tomu večná sláva. Poďme na to spolu a neserme sa s tým, rozpálime pece a zostane len dym!“ Násťroční skinheadi si z toho brali príklad a násťročných nezávislákov v kockovaných košeliach alebo mladé dievčatá oblečené á la hippies neváhali atakovať basbeallovými pálkami. Písal sa rok 1993 a môjho kamaráta takýto horlivý zástanca „čistej rasy a verejného poriadku“  úplne bezdôvodne pichol nožom do brucha. Prebodol mu pečeň a len vďaka rýchlo privolanej záchranke sa kamaráta podarilo zachrániť. Horlivý nácko z toho za pár rokov vyrástol a potom sa hanbil ako pes. Keď nás videl na ulici, vždy prešiel radšej na druhú stranu a mal ostych pozrieť sa mi do očí. 

Ale neonacista Rogel z toho nevyrástol. Založil ďalšiu kapelu s názvom Juden Mord (Vražda Židov), kde Rogel textovo rozvinul svoj sen o dokončení holokaustu. Kvôli podpore nacizmu, antisemitizmu a bitkám stál Rogel niekoľkokrát pred súdom. Vždy sa z toho vysekal. Jeho explicitne nacistické texty, obľúbené hajlovanie ani rasistické vyjadrenia neboli pre justíciu dostatočným dôkazom, že porušuje zákon. Nevadí ani to, že má telo potetované nacistickými symbolmi vrátane hákového kríža. Kým on a jeho priatelia nepostrieľajú desiatky ľudí ako Breivik, ich neonacizmus nebude dostatočne zjavný. 

Predseda ĽSNS Marián Kotleba dal neonacistom šancu dostať sa do parlamentu, lebo je s nimi v názorovej zhode. Jemu je blízky model Mussoliniho fašizmu, vojnový slovenský štát, nenávisť voči Rómom, Židom a prepojenie ultra nacionalizmu s karikatúrou kresťanstva. 


Za Boha a za národ!

ĽSNS nemá s kresťanstvom absolútne nič spoločné. Ježiš nebol fašista a jeho evanjelium lásky, dobra, nádeje a milosrdenstva je pravým opakom patologickej ideológie ĽSNS, ktorá je postavená na nenávisti, hneve, pomste, strachu a vyfabulovanej „spravodlivosti“. Cirkevný otec Atenagoras Aténský v 2. storočí jasne píše: „Byť iba spravodlivý je príliš málo. Byť spravodlivý totiž znamená, že odplácam rovnaké rovnakým. Nám však bolo uložené, aby sme boli dobrí a trpezliví.“ 

Nerozumiem argumentom niektorých kresťanov, že pán Kotleba je predsa veriaci človek, chodí aj na sväté omše... Pokiaľ niekto nechápe, že slová Boh, Kristus, viera... boli v histórii miliónkrát zneužité a naďalej budú zneužívané, ťažko mu pomôcť. Nemusíme loviť ďaleko v čase, organizácie ako rasistický Ku-Klux-Klan alebo teroristická IRA mali plné ústa Boha, Krista, čistého kresťanstva a neváhali terorizovať a vraždiť nevinné obete. Väčšina členov ĽSNS sú radikáli, ktorí keby získali moc a ovládli exekutívu, robili by to isté. Zaviedli by diktatúru, robili by čistky, neváhali by zatvárať oponentov, vytvoriť pre nich pracovné a likvidačné tábory. Demokracia, na ktorú sa teraz vehementne odvolávajú, by bola okamžite pochovaná.

Ľudia z ĽSNS, ktorí velebia a oslavujú Hitlera, by neváhali opakovať sadizmus a surové praktiky nacistického Nemecka. Skúste sa porozprávať s ľuďmi, ktorí prežili Osvienčim (vďaka Bohu, ešte ich pár žije), ako na nich Kotleba a spol. pôsobia. S jednou osemdesiat ročnou dámou som hovoril. Má z nich strach, bezsenné noci a opäť sa jej vynárajú živé spomienky na hrôzy, ktoré prežila. Trasie sa jej hlas, keď o tom rozpráva. Tečú jej slzy, keď spomína na svoju maminku, ako jej ju sedemročnú vyrvali z rúk a viac ju nevidela. Keď spomína na svojho otecka, ako mu stihla zamávať, skôr než ho bachar udrel pažbou samopalu a odviedol. Ako prišla aj o svojich troch súrodencov. Ako prežila vďaka tomu, že jej väzenkine dávali tajne zo svojho podielu biednej stravy... 

Je tragicky paradoxné, že zarytí antisemiti z ĽSNS, ktorí sa ostentatívne oháňajú kresťanstvom, by neváhali s pokojným svedomím ponižovať a terorizovať (tí horlivejší poslať do plynu) aj Abraháma, Izáka, Jákoba, Mojžiša, Jána Krstiteľa, Pannu Máriu, Jozefa, Ježiša, apoštolov..., lebo to boli Židia. Je ťažko pochopiteľné a uveriteľné, že stranu, ktorá je takto jasne čitateľná a má na svojej kandidátke mnoho násilníkov, bitkárov, hulvátov, explicitných nacistov, fašistov a zločincov, podporujú niektorí kňazi. Ich biskup by ich mal povinne zobrať na edukačný zájazd do Terezína a Osvienčimu. 

Pán Kotleba, ľudia nie sú paraziti, špina, hnoj ani odpad. Ľudia majú svoju dôstojnosť, sú stvorení na Boží obraz a Božiu podobu, majú v sebe iskru Ducha Svätého a tvár Krista – ako „veriaci“ to iste viete. Preto štát od nich nemáme „čistiť“, „zabíjať ich“ ani „prevádzať deratizáciu“, ale nájsť riešenia problémov tak, aby bola rešpektovaná ich ľudská dôstojnosť. Farba pleti nikdy nemôže slúžiť ako prezumpcia viny. Príslušnosť k určitému etniku, rase, náboženstvu nikdy nemôžu byť sama o sebe zločinom. To je chorý postoj a šialenstvo, na ktorom stáli dve strašné ideológie 20. storočia: fašizmus a komunizmus. 

Pán Kotleba, pápež František, ktorého ako praktikujúci katolík určite rešpektujete, sa vyjadril na adresu Donalda Trumpa, že to nie je kresťan. Skúste popremýšľať, čo by asi povedal na vašu adresu, keby poznal vaše názory a stanoviská. Skúste tiež popremýšľať nad tým, ako sa váš antisemitizmus zhoduje s tým, čo pápež František vyjadril pri príležitosti 50. výročia ukončenia 2. Vatikánskeho koncilu: „Zvláštnu vďačnosť Bohu si zaslúži skutočný prerod, ktorým behom týchto päťdesiat rokov prešiel vzťah medzi kresťanmi a Židmi. Ľahostajnosť a opozícia sa premenili na spoluprácu a spriaznenosť. Z nepriateľov a cudzincov sa stali priatelia a bratia. Deklaráciou Nostra aetate vytýčil koncil cestu pritakania k objavovaniu židovských koreňov kresťanstva, k odmietnutiu akejkoľvek formy antisemitizmu a k odsúdeniu každého bezprávia, diskriminácie a perzekúcie, ktoré z toho plynú.“

Milí kresťania: katolíci, protestanti aj pravoslávni, pokiaľ ste volili a podporili zlo, ktoré reprezentuje ĽSNS, pri živom Bohu vás prosím, precitnite. Keď dáte zlu šancu, rýchlo sa znásobí a rozmnoží a už ho nezastavíte. Až ďalšie veľké utrpenie a krviprelievanie potom ľudstvo naučí, kde urobilo chybu. Buďme múdri a aspoň čiastočne jasnozriví, ako je náš nebeský Otec, aby sme potom nestáli v nemom úžase nad tým, čo sme spôsobili.

 

Autor je brněnským biskupem Církve československé husitské. Autor svůj text publikoval na webu Postoj.sk. Zkrácenou verzi připravil pro Magazín Christnet.eu.