United We Stand Divided We Fall

Británie se rozhodla odejít z Evropské unie
Autor: The Guardian

Brexit je podobný rozvodu. Radovat se z něj můžete pouze první večer na baru, potom nastává kocovina, snaha najít si nového partnera, placení alimentů a děti, které důsledky nepovedeného vztahu ponesou po celý život.

Velká Británie se rozhodla, že opustí Evropskou unii. Co přesně nastane a jaké důsledky to bude mít, nikdo s jistotou nedokáže domyslet. Šance, že tento krok přinese převážně pozitivní výsledky, jsou prakticky nulové.

Chtěli jste se vydat pracovně do Británie? Budete to mít od teď výrazně složitější. Brexit bude znamenat konec současné podoby volného pohybu osob, zboží a kapitálu s Velkou Británii a mnohé další. 

Motorem pro Brexit byla antiimgrantská nálada, ne vůči imigrantům z arabských zemí, ale z východní Evropy. Je potřeba si přiznat, že: “Na Západě v nás často nevidí žádné „české inženýry“, ale primitivní násilníky, rasisty, šovinisty nebo zloděje, kteří přicházejí hlavně proto, aby zneužívali ‘štědré sociální dávky’.”

Je potřeba také přiznat, že řada Britů výhody z otevřené evropské ekonomiky nemá či neměla. Jaká je ale šance, že obnovením hranic a izolacionismu se jejich situace zlepší? Britská ekonomika si pohorší a ti, co na tom dosud byli špatně, tak budou ještě hůř. Brexit pro Británii znamená vyjednat všechny smlouvy s EU znovu, ochota obou stran k ústupkům bude velmi nízká.  

V době, kdy se kvůli aplikacím typu Uber a Airbnb zcela zásadně mění celá podnikatelská odvětví a ruší pracovní místa, v době, kdy sucho v Sýrii má dopad na hlavní témata krajských voleb v České republice, je představa řešení v ostrovní izolaci a solitérství naivní. Evropa bude slabším partnerem vůči Rusku, Číně, Indii, USA… 

Zbývá už jen otázka: Kdo bude další? Nebo také: Jak společně dál?

 

Články v rubrice Areopag vyjadřují osobní názory autorů.