Trest smrti kvůli křesťanské víře je nepřijatelný

Tomáš Zdechovský
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

V prosinci minulého roku byl na letišti v hlavním súdánském městě Chartúmu zatčen těsně před plánovaným odletem český občan a křesťanský misionář Petr Jašek. Ten se v této zemi měl sejít se zástupci místních křesťanů a předat jim finanční dar. Od té doby je však stále ve vězení a v srpnu s ním začal soudní proces. Zdejší soud ho viní ze špionáže, rozvracení republiky a ilegálního překročení hranic, hrozí mu v krajním případě i trest smrti.

Pan Jašek je pouze humanitárním pracovníkem, který se nikdy nepletl do politiky, proto považuji jeho obvinění za skandální, nehledě k tomu, že nám připomíná dobře známé praktiky z dob komunistické totality.

To, aby byl někdo souzen kvůli křesťanské víře, kvůli svému náboženskému přesvědčení, je nepřijatelné. To je něco absurdního v 21. století. Není přece normální, aby křesťanská Evropa poskytovala azyl muslimským uprchlíkům z Afriky a Asie a v islámských zemích byli křesťané perzekuováni. Je špatné, když se někteří aktivisté starají o imigranty a přitom přehlížejí fakt, že v mnoha islámských zemích jsou lidé pronásledováni kvůli své víře.

A bohužel k těmto zemím patří i Súdán. Ještě v době, kdy jeho součástí byl i převážně křesťanský jih a nyní samostatný Jižní Súdán, se chartúmská vláda pokusila pro celém území státu zavést islámské právo šaría. Je známou skutečností, že v Súdánu je konverze od islámu ke křesťanství trestána smrtí, a v zemi jsou tolerovány únosy lidí, při kterých islámští radikálové násilně odvlékají křesťany do otroctví a ženy otrokyně jsou svými vězniteli a mučiteli znásilňovány.

Situace Petra Jaška je špatná, avšak není beznadějná. Na Súdán musíme vyvinout obrovský diplomatický tlak, který je šanci na propuštění nevinně vězněného Čecha. Súdán ovšem patří k nejchudším zemím světa a téměř polovina jeho obyvatel žije v bídě. Proto bychom při jednání se súdánskými představiteli měli o této smutné pravdě mluvit a přesvědčovat je, že by měli řešit především tyto problémy a nezavírat křesťanské misionáře, kteří se chudým lidem snaží pomáhat.

O život a svobodu českého misionáře musíme bojovat všemi prostředky. Pokud diplomatická jednání selžou, i když já věřím v opak, pak by bylo nutné sáhnout i k razantním opatřením včetně možné revize hospodářské pomoci této rozvojové zemi.

 

Články v rubrice Areopag vyjadřují osobní názory autora.

Tomáš Zdechovský je europoslanec za KDU-ČSL. Spolu se svým týmem se případu Petra Jaška intenzivně věnuje.

Petici za propuštění Petra Jaška můžete podepsat zde

Stručný souhrn informací o případu Petra Jaška najdete zde