Chtěl jsem společně hledat cesty pomoci obětem, dočkal jsem se odmítání a trestního oznámení

Jiří Kylar
Autor: Archiv autora

Poté, co Jiří Kylar veřejně vystoupil se svým příběhem, se na něj obrátilo několik desítek dalších lidí s tím, že se v minulosti také stali obětí sexuálního násilí v církvi. Nyní jim pomáhá se s obtížnou situací vypořádat. Podávat v jejich případech okamžitě trestní oznámení ale Kylar odmítl, nechce je vystavovat policejním výslechům v situaci, kdy na to nejsou připravené. V říjnu minulého roku dostal dopis od advokáta arcibiskupského úřadu Ronalda Němce. S ultimátem, aby označil všechny jemu známé oběti i pachatele trestných činů v církvi. Později ho kardinál Dominik Duka označil v trestním oznámení za toho, kdo se podílí na nadržování pachatelům. 

Podle Aktuálně.cz si čeští biskupové podávání trestních oznámení na neznámé pachatele odsouhlasili na zasedání na konci října 2019, proti byli pouze dva biskupové. 

 

Vážený pane kardinále,

Policie ČR mě opakovaně vyslýchala kvůli trestnímu oznámení pro pomluvu, poškozování dobrého jména církve a nadržování pachatelům sexuálního zneužívání, které jste podal prostřednictvím svého právního zástupce JUDr. Ronalda Němce.

To, že jsem byl ve Vašem trestním oznámení na neznámého pachatele označen a citován, je absurdní a zraňující. Připomínám, že jak policie, tak Vy osobně jste uznali, že jsem sám obětí sexuálního zneužívání knězem naší katolické církve. Nemám tedy sebemenší důvod podílet se na nadržování pachatelům. A poškozování dobrého jména církve se nedopouštějí oběti, ale pachatelé a ti církevní představitelé, kteří zanedbávají prevenci a potírání tohoto zločinu, potlačují diskusi o něm, a dokonce se pokoušejí oběti zastrašovat.

Přitom nejlepší nejen pro oběti, ale i pro dobré jméno církve je maximální otevřenost. To mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Od doby, kdy jsem vystoupil se svým svědectvím o sexuálním zneužívání, jsem mluvil s mnoha lidmi, často nevěřícími nebo hledajícími. Řadě z nich jsem vyprávěl také o své lásce k církvi a bylo znát, že má slova oceňují a berou si je k srdci. Svěřují se mi také stále další oběti – v současné době jich už je zhruba šedesát.

Vážený pane kardinále, opakovaně, ale neúspěšně jsem upozorňoval na vážné nedostatky ve fungování církevního Kontaktního místa pro ochranu nezletilých a zranitelných. Opakovaně, ale neúspěšně jsem vyzýval ke zřízení Fondu pro pomoc obětem, ze kterého by bylo možné hradit například nutné náklady na psychoterapii – tím by církev jednak účinně pomohla obětem, dusícím v sobě mnohdy i po letech trauma a bolest, jednak by dala jasně najevo, že se k problému sexuálního zneužívání staví čelem.

Opakovaně, ale neúspěšně jsem Vás žádal o osobní rozhovor mezi čtyřma očima, abychom si mohli o těchto věcech v klidu a otevřeně pohovořit a společně hledat cesty pro pomoc obětem. Dočkal jsem se od Vás ovšem jen odmítání, výhrůžek a nakonec i trestního oznámení. Moje svědomí je čisté a nemám z Vás ani z Vašeho právního zástupce strach. Jenom je mi z Vašeho počínání velmi smutno.