Najde Andulka prima asistentku?

Andulka Dobešová
Autor: archiv rodiny

Andulce je 32 let a je od narození postižená dětskou mozkovou obrnou v kombinaci s epilepsií. Převážně kvůli epilepsii je potřeba, aby Andulka nezůstávala sama, a tuto situaci řešíme již téměř dvacet let formou trvalé asistence. Díky tomu Andulka může žít doma. Andulka je na asistentky zvyklá, vnímá je jako kamarádky a ráda s nimi tráví čas. Teď pro naši dceru Annu hledáme asistentku, která ji bude provázet denními aktivitami včetně pomoci s její ranní i večerní hygienou.

Andulka potřebuje péči po celý den, od ranního vstávání po večerní usínání s většími přestávkami, když odpočívá. Je možné se domluvit na práci formou brigády, případně je možný i zaměstnanecký poměr (možno uznat i jako praxi). Tuto práci obvykle vykonává více lidí, kteří se střídají, konkrétní pracovní dobu je možné uzpůsobit možnostem asistentky. Nástup je možný ihned. Nepožadujeme žádné konkrétní vzdělání či odbornost, hledáme laskavého, trpělivého člověka, který dokáže vyjít vstříc rituálům a potřebám naší dcery a bude rád Andulku motivovat a posouvat kupředu.         

Kromě finančního ohodnocení nabízíme stravování při péči o Andulku zdarma a práci v příjemném prostředí rodinného domu se zahradou na kraji obce v blízkosti Prahy. K dispozici je také jeden pokoj, který je v domě dlouhodobě vyhrazen pro asistentky a ve kterém je možné přespávat, případně i bydlet.                    

Běžný den se celý odehrává v zázemí rodinného domu, případně v přilehlé zahradě. Andulka potřebuje pomoci s ranními rituály, jako je oblékání, česání vlasů, čištění zubů a chystání snídaně, poté následuje její dopolední výtvarné tvoření a svačina. Oběd chystá pro sebe a Andulku asistentka s tím, že Andulka umí jíst sama. Po obědě si Andulka ráda zahraje nějakou společenskou hru (hry pro děti 3-5 let), následuje odpolední svačina a na konci dne pak večerní rituály jako příprava večeře, čištění zubů, převlékání do pyžama a uložení do postele. Během dne Anna často odpočívá a asistentce tak vzniká prostor pro vlastní činnost v její blízkosti.

Andulka je často usměvavá a umí hýřit štěstím a dobrou náladou. Pokud je zrovna po epileptickém záchvatu, bývá někdy špatně naladěná a unavená. Moc ráda se věnuje malování pastelkami, fixami, vodovkami, vystřihování a nalepování obrázků, poslechu dětských písniček a říkadel, hraní pexesa, lota a podobných her, sledování dětských pohádek, miluje tancování, bublifuky, trhání pampelišek a opékání buřtů na ohni. Ráda také pomáhá s přípravou talířů a příborů k obědu a občas i při pečení moučníků. 

 

 

 Lucie a Vladimír Dobešovi

Telefon: 605281772

Email: dobesova.lucie22@gmail.com