Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet

Praktická víra

Kdo propásl příležitost?

Jiří Zajíc, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 2. 1. 2008
Na Diskuzích portálu ChristNet.eu se rozvinula debata o přenosu půlnoční liturgie z Ostravy. Téma uvedl Prokop Remeš, který měl z přenosu rozpačité pocity. "Mám obavu, že televize zase jednou prošustrovala příležitost oslovit diváky v „šedé zóně", napsal Remeš. K debatě přispěl- jako člověk, který léta působil v mediích - několik více méně faktických poznámek i Jiří Zajíc, jehož analýzu přinášíme v původním znění.

Areopag

Liturgie jako divadelní představení nebo odborná přednáška?

Jiří Zajíc, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 1. 11. 2007
 Původně jsem do toho nechtěl jít, protože je to téma, které vyžaduje solidní debatu a ne typické christneťácké "osobní šermovačky". Jenomže solidní debata je vždycky náročná na čas - a ten mi hrozně chybí. Když ale teď čtu, co k tomu "připodotknul" AG, tak přece jenom něco přidám také za sebe.  Na základě mnohaleté zkušenosti s liturgií katolickou (omezím se na liturgii eucharistie) a občasné zkušenosti s liturgií protestantských církví (a velmi řídkou zkušenost s liturgií pravoslavnou) se "dopustím" tohoto stanoviska:


Lidé

Když něžnost láme skály

Jiří Zajíc, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 5. 10. 2007

Areopag

Krize – ale čeho?

Jiří Zajíc, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 6. 3. 2007
Debata o současné církvi, odstartovaná záležitostmi kolem údajných i skutečných spoluprací  katolíků, včetně kněží, s politickou policií předchozího zločinného komunistického režimu, se přesmykla do roviny ještě mnohem důležitější – totiž samotného života dnešní (katolické) církve. Kateřina Tetivová tu předestřela dosti chmurný obraz o tom, jak to „ve skutečnosti chodí mezi námi katolíky“, opřený o její vlastní zkušenosti, které rozhodně nemíním přehlížet, natož zpochybňovat. Na druhé straně – jistě i proto, že jí nějaké papírové údaje a logické zákony nezajímají, provádí zobecnění, která jsou téměř ve všech případech nepravdivá.

Církev dnes

Od „podrazů“ k realitě

Jiří Zajíc, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 18. 7. 2005

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024