Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet

Teologie a duchovní texty

Eucharistický vs zpovědní charakter večeře Páně

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 29. 5. 2007

Křesťanství v zahraničí

Putování po metropolích stařičké monarchie

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 15. 5. 2007

Areopag

Ekumena – chaos či řád v obydleném světě?

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 23. 1. 2007
Deklarativnost, nezávaznost, určitý chaos a nedotažení věci do hloubky jsou často logickým vyústěním ekumenických projektů a experimentů. Takový byl i můj včerejší dojem z Noci otevřených kostelů. Na úvod zdůrazňuji, že se jedná čistě o subjektivní dojem z určitého výseku nabídky, který organizátoři v pondělí večer v Praze nabídli. Celá akce byla sympatická a určitě organizátory stála mnoho úsilí.

Praktická víra

Noc otevřených kostelů

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 15. 1. 2007
Křesťanské církve chystají v Praze Noc otevřených kostelů.  Kostely různých církví v okolí Staroměstského náměstí v Praze otevřou v pondělí 22.1. své brány všem, kteří si budou chtít poslechnout hudbu různorodých žánrů, zajít na přednášku nebo v refektáři dominikánského kláštera ochutnat bulharské a rumunské speciality. Tentýž den v Praze představitelé církví podepíší mezinárodní dokument Charta Oecumenica.

Portréty a rozhovory

Oživit autentické filosofování

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 31. 10. 2006
Academia Bohemica je instituce, která nabízí studium v podobě kurzu filosofie formou e-learningu. Tento moderní způsob přístupu k informacím s sebou nese celou řadu výhod. Zájemci o obor nejsou fyzicky přítomni na přednáškách, ale seznamují se s jejich obsahem v čase a v místě, které si sami určí. Za druhé se vhodnost volby e-learningové formy studia odvozuje i od autentického způsobu filosofického myšlení, do něhož bychom chtěli studenty uvést. U nás bývá tento způsob kritického filosofického myšlení pravidelně překrýván pouhými interpretacemi děl významných či právě úspěšných filosofů. Internet konečně dovoluje i mnohem častější a intenzivnější kontakt se zahraničními univerzitami nejen po linii studentské, ale též po linii lektorské.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024