Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Ve zcela zaplněné katedrále v Plzni zahájili věřící se svým biskupem synodu

Ze světa

Ve zcela zaplněné katedrále v Plzni zahájili věřící se svým biskupem synodu

Vlastní zpráva / 8. 1. 2024 1:19

V neděli 7. ledna na svátek Křtu Páně byla při bohoslužbách ve farnostech v plzeňské diecézi zahájena diecézní synoda, Ve zcela zaplněné katedrále sv. Bartoloměje slavil liturgii biskup Tomáš Holub a společně s ním také apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo, emeritní plzeňský biskup František Radkovský a opat trapistického kláštera v Novém Dvoře Dom Samuel.

Ze světa

Papež František na svátek Křtu Páně pokřtil v Sixtinské kapli 16 dětí

ČTK, vaticannews / 7. 1. 2024 18:37

Papež František na svátek Křtu Páně pokřtil v Sixtinské kapli 16 dětí Papež František dnes v Sixtinské kapli pokřtil 16 kojenců. Křesťané si připomínají svátek Křtu Páně, kterým se uzavírají oslavy Vánoc, a papež při této příležitosti pravidelně zve rodiče s novorozenými dětmi do Apoštolského paláce, kde se obřad odehrává ve slavnostních kulisách pod freskami vytvořenými Michelangelem.  

Domácí zpravodajství

Je svátek Zjevení Páně (lidově Tří králů), některými městy projdou tříkrálové průvody

ČTK, red. / 6. 1. 2024 22:30

Je svátek Zjevení Páně (lidově Tří králů), některými městy projdou tříkrálové průvody Na dnešek připadá svátek Zjevení Páně  - Epifanie (lidově svátek Tří králů - jak je den uveden i v občanském kalendáři). Jak uvádí ekumenický lekcinoář, svátek vznikl ve 2. stol. v Egyptě a zřejmě neměl vůbec žádnou historickou tématiku a byl oslavou zjevení Kristova božství v kterékoli situaci jeho pozemského života.

Domácí zpravodajství

Pietní průvod za oběti střelby na FF UK vytvořil lidský řetěz

ČTK, red. / 4. 1. 2024 20:18

Pietní průvod za oběti střelby na FF UK vytvořil lidský řetěz Centrem Prahy dnes odpoledne prošel pietní průvod studentů, který uctil památku obětí předvánoční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Studenti se sešli na Ovocném trhu, kde k nim promluvily rektorka Milena Králíčková společně s děkankou Evou Lehečkovou. Poté v čele průvodu nesly plamen symbolizující světlo ze svíček na pietním místě na Ovocném trhu, který použily k zapálení ohně na náměstí Jana Palacha.

Ze světa

Žehnání homosexuálním párům nesmí být dlouhé a před oltářem, uvedl Vatikán

ČTK / 4. 1. 2024 18:35

Žehnání homosexuálním párům nesmí být dlouhé a před oltářem, uvedl Vatikán Žehnání homosexuálním párům a párům žijícím mimo manželství smí trvat jen několik málo vteřin a nesmí se uskutečnit před oltářem. Dnes to uvedl Vatikán, který tak upřesnil svůj prosincový dokument Fiducia Supplicans, ve kterém tato žehnání povolil.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)