Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Před padesáti léty zemřel Kardinál Štěpán Trochta, který vzdoroval dvěma totalitním režimům

Domácí zpravodajství

Před padesáti léty zemřel Kardinál Štěpán Trochta, který vzdoroval dvěma totalitním režimům

ČTK / 7. 4. 2024 20:44

Před 50 lety, 6. dubna 1974, zemřel po dlouhotrvajících policejních výsleších a šikanách v Litoměřicích někdejší litoměřický biskup a pozdější kardinál Štěpán Trochta. Kardinálem byl Trochta od roku 1969, ale s ohledem na situaci v komunistickém Československu to Vatikán zveřejnil teprve v roce 1973. Životní pouť tohoto vysokého církevního hodnostáře v sobě zahrnovala i roli diplomata, vychovatele, vězně i dělníka.

Domácí zpravodajství

Prahou projdou účastníci pochodu pro život, jejich odpůrci ho chtějí blokovat

ČTK / 5. 4. 2024 16:38

Prahou projdou účastníci pochodu pro život, jejich odpůrci ho chtějí blokovat Centrem Prahy v sobotu projde Národní pochod pro život, který má podle pořádající organizace Hnutí pro život vyjádřit podporu ženám čekajícím nečekaně dítě a zajistit jejich rodinám lepší podmínky.

Domácí zpravodajství

Arcibiskup žádá před inaugurací věřící o podporu Hospice na Sv. Kopečku

ČTK / 3. 4. 2024 21:30

Arcibiskup žádá před inaugurací věřící o podporu Hospice na Sv. Kopečku Olomoucký arcibiskup Josef Nuzík, který bude příští sobotu uveden do úřadu, se obrátil na věřící s výzvou, aby místo pořizování darů k této události raději finančně podpořili činnost Hospice na Svatém Kopečku. Charitní hospic na Svatém Kopečku byl založen v roce 2002, poskytuje za rok péči zhruba 280 klientům. 

Ze světa

František zjednodušil pohřební ceremoniál. Přeruší i tradici pohřbívání pod Svatopetrským chrámem

ČTK / 3. 4. 2024 21:15

František zjednodušil pohřební ceremoniál. Přeruší i tradici pohřbívání pod Svatopetrským chrámem Papež František nechal zjednodušit ceremoniál, který se dodržuje při pohřbech papežů. V nové knize rozhovorů s papežem Františkem to napsal španělský novinář Javier Martínez-Brocal. Papež také potvrdil, že chce být pohřben v bazilice Panny Marie Sněžné (Santa Maria Maggiore), která se nachází v Římě, ale má exteritoriální status a patří Vatikánu.

Ze světa

Rusko tvrdí, že našlo výbušniny v zásilce ikon původem z Ukrajiny

ČTK / 3. 4. 2024 21:05

Rusko tvrdí, že našlo výbušniny v zásilce ikon původem z Ukrajiny Ruská tajná služba FSB dnes uvedla, že odhalila výbušniny v zásilce pravoslavných ikon, které měly původ na Ukrajině a do Ruska měly být dovezeny přes státy Evropské unie. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)