Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František vydá v pátek svou první encykliku, Světlo víry

Ze světa / juml / ČTK / 1. července 2013 14:18
Papež František vydá v pátek svou první encykliku, Světlo víry

Papež František
Autor: Flickr.com / Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František vydá v pátek svou první encykliku, Světlo víry, která je výsledkem společné práce s jeho předchůdcem Benediktem XVI. O vydání encykliky informoval Vatikán, když dnes zveřejnil podrobný program akcí hlavy katolické církve.

Benedikt XVI. začal na své poslední encyklice, věnované víře, pracovat už loni, ale odstoupil ze zdravotních důvodů dřív, než ji stačil dokončit. Vatikán v minulosti uváděl, že František využije některé prvky z Benediktova konceptu.

František v polovině června potvrdil, že na encyklice pracuje a že jejím spoluautorem bude jeho předchůdce v čele katolické církve. "Vydáme encykliku napsanou čtyřma rukama. Papež Benedikt dílo začal psát a předal mi ho. Je to velmi silný dokument," prohlásil tehdy podle agentury ANSA.

Historicky není nijak neobvyklé, že nový papež dopracuje dokumenty připravené svým předchůdcem. I Benedikt XVI. ve své první encyklice použil text, který byl zčásti připraven už za pontifikátu Jana Pavla II.

Encyklika je nejautoritativnější dokument, jaký může papež vydat. Vždy se zabývá otázkami, které církev v dané chvíli považuje za nejdůležitější. Encykliky Benedikta XVI. pojednávaly o lásce (Bůh je láska z roku 2006), naději (Láska v pravdě z roku 2007) a sociálním učení katolické církve (Milosrdenství v pravdě z roku 2009).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)