Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opravy na Velehradě finišují, bazilika je na jubilejní slavnost připravena

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 1. července 2013 17:49
Opravy na Velehradě finišují, bazilika je na jubilejní slavnost připravena

Velehrad
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Velehrad - Na Velehradě významně pokročily práce na opravě baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Účastníci slavnosti 1150. výročí příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu si budou moci prohlédnout opravený plášť baziliky i restaurovaný interiér. Poslechnou si také zvuk opravených varhan. Podařilo se nám splnit úkol, který jsme si předsevzali, že bazilika bude do letošní poutě hotová, řekl ČTK technický manažer projektu Josef Homoláč.

Podle něj přišly práce na bazilice asi na 35 milionů korun. Zbývá na ní dokončit jen fasáda z jižní strany, směrem k Rajskému dvoru, kterou ale veřejnost nevidí. Letos byla v areálu kolem baziliky dokončena také rekonstrukce kostelíku Zjevení páně, lidově zvaného Cyrilka asi za šest milionů korun. Stejnou částku si vyžádaly úpravy podzemí, lapidária baziliky se základy původního románského kláštera ze 13. století. Stavbaři zde obnažili a pročistili například původní historické odvodňovací kanálky, které tak po letech opět fungují.

"Když jsme dělali drenážní práce, nacházeli jsme hroby. Pro nás stavaře to byla novinka. Při snižování podlahy jsme také rušili stávající svody a nefunkční litinové potrubí. V jedné rozbité trubce bylo asi hodně staré a voňavé víno, bohužel jsme tuto historickou láhev při práci rozbili," řekl stavbyvedoucí Zdeněk Hegr. Zedníci lapidárium zbavili i omítek a plomb z 50. a 60. let 20. století, vyměnili okna a vzduchotechniku. Nyní zde vznikne expozice zaměřená na slovanské písmo, velehradské tradice a mučedníky 20. století.

Kromě expozice v lapidáriu zbývá ve velkém projektu na záchranu velehradského areálu, podpořeném evropskými fondy, dokončit ještě několik dalších částí. Jde třeba o repliku opatského domu, jehož základy byly odkryty v zahradě sociálního ústavu vedle baziliky. "Je to stavba za čtyři miliony korun. Stavbaři postaví repliku opevnění včetně kruhové věže, odkryjí základy opatského domu ze 13. století, vystaven bude také bronzový model celého areálu o délce dva a šířce 1,5 metru a počítá se i s instalací informačních tabulí," uvedl Homoláč.

Zbývá také dokončit expozici muzea Bible a muzea Velehradu ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje. Celý projekt měl být hotový k 1. září letošního roku, nakonec byl prodloužen o tři měsíce, tedy do konce listopadu. Obnova velehradského areálu přijde zhruba na 346 milionů korun. Z toho 294 milionů připadá na evropské fondy, zbylých téměř 52 milionů je ze státního rozpočtu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)