Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Místní pravoslavní si zvolili dočasnou novou hlavu církve, část věřících ho ale odmítá uznat

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 17. prosince 2013 23:04
Místní pravoslavní si zvolili dočasnou novou hlavu církve, část věřících ho ale odmítá uznat

Vladyka Rastislav, arcibiskup prešovský
Autor: Eparchie-ob.cz

Praha - Zástupci pravoslavné církve v Českých zemích a na Slovensku si 9. prosince zvolili na zasedání posvátného synodu novým dočasným nejvyšším představitelem přešovského arcibiskupa Rastislava a zároveň odvolali dosavadního metropolitního správce, olomoucko-brněnského arcibiskupa Simeona. Ten ale vydal prohlášení ve kterém tvrdí, že synod jednal v rozporu s posvátnými kánony církve a věřící vyzval, aby přestali považovat arcibiskupa Rastislava, arcibiskupa Juraje a biskupa Jáchyma za kanonické pravoslavné duchovní a semkli se kolem něj.

Pravoslavná církev se nachází v krizi od dubna letošního roku, kdy na stolec metropolity rezignoval pražský arcibiskup Kryštof. Ten odstoupil poté, co TV Nova odvysílala reportáž , podle které měl mít několik milenek a s nimi potomky. Vladyka Kryštof ovšem všechna obvinění odmítl a již dříve uvedl, že je ochoten podstoupit rodičovské testy DNA.

Právě náklonnost k vladykovi Kryštofovi je jedna z věcí, kterou členové posvátného synodu arcibiskupovi Simeonovi vyčítají. Vadí jim například jeho postup při oficiální cestě na oslavu 1700. výročí Milánského ediktu, kam s sebou pozval i emeritního metropolitu Kryštofa. Jádrem sporu ovšem zřejmě jsou peníze z majetkového vyrovnání, zákon totiž přiznává Pravoslavné církvi kromě vrácených nemovitostí také finanční náhradu 1,1 miliardy korun. A spor dvou skupin, které chtějí s těmito prostředky naložit různým způsobem. Jednou, která má blíže k odvolanému metropolitovi Kryštofovi a druhou v čele archimandritou Markem Krupicou, který se stal po Kryštofově odvolání dočasným správcem pražské eparchie s přístupem k účtům církve.

Místní pravoslavní si zvolili dočasnou novou hlavu církve, část věřících ho ale odmítá uznat

Litoměřický archimandrita ThDr. Marek Krupica Th.D.
Autor: Pavel Vychodil

Dočasný správce Krupica provedl při správě pražské diecéze ráznou personální obměnu i změny ve správě financí, kriticky také komentoval arcibiskupa Simeona, který se po odstoupení metropolity Kryštofa formálně stal hlavou církve.

Na začátku září, proto arcibiskup Simeon napsal Krupicovi dopis, ve kterém mu vytkl některé chyby a kroky, které dosud učinil. Krupica mu odpověděl, že je senilní a vyčetl mu, že dopis nedostal jako první. “Asi těžko, viďte. Jistě ne ve stavu progredující senility, již jsme pozorovali ve čtvrtek a pátek při zasedáních,” napsal Krupica v odpovědi a arcibiskupovi názory označil za subjektivní, nepodložené, mylné a zavádějící.

“On by chtěl mít práva, ale ne povinnosti. Tohle je přístup, který u nás zná každý od cikánů,” uvedl později Krupica o arcibiskupovi v rozhovoru pro magazín Protiproud.

Arcibiskup Simeon, původním jménem Radivoj Jakovljevič, se proto rozhodl Krupicu z jeho funkce odvolat. “Vložil jsem na Vás zákaz konání bohoslužeb, ale Vy jste toto rozhodnutí nerespektoval a sloužil dál. Proto Vás dnešním dnem zbavuji hodnosti kněžství. Stáváte se laikem a v zákonné lhůtě s Vámi bude rozvázán pracovní poměr,” napsal olomoucko-brněnský arcibiskup 2. října. Toto rozhodnutí ovšem 9. prosince posvátný synod zrušil, Krupicu potvrdil jako prozatímního správce pražské diecéze a arcibiskupa Simeona odvolal z funkce dosavadního metropolitního správce.

Podle Krupici ovšem jádrem sporu nejsou restituční milióny, ale spíše generační obměna biskupů a odůvodňuje to tím, že církvi připadne s novým zákonem ročně výrazně méně, než je současný příspěvek na platy duchovních a opravy chrámů poskytovaný ministerstvem kultury.

Arcibiskup Rastislav bude stát v čele místní pravoslavné církve až do nové volby metropolity. Její datum určil synod na svém zasedání na 11. ledna 2014.

V pravoslavné církvi je metropolita pouze první mezi sobě rovnými biskupy a jeho postavení nelze ani vzdáleně nelze srovnávat s postavením papeže v římskokatolické církvi. Církev řídí společně se sborem biskupů, kteří tvoří posvátný synod.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)