Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Pelhřimově odhalili bustu kněze a spisovatele F. B. Vaňka

Kraje: Vysočina / vlu / ČTK / 16. července 2015 11:29
V Pelhřimově odhalili bustu kněze a spisovatele F. B. Vaňka

Mons. František Bernard Vaněk
Autor: Archiv autora

Pelhřimov - V Děkanské zahradě v Pelhřimově dnes byla odhalena kamenná busta pelhřimovského kněze, spisovatele a kulturního organizátora Františka Bernarda Vaňka. Nahradila původní bronzový Vaňkův portrétní reliéf, který byl ze zahrady před dvěma lety ukraden. Busta je odhalena ve výroční den Vaňkova narození. ČTK to řekl starosta František Kučera (ČSSD).

Na místě po krádeži zůstal pouze kamenný podstavec, z něhož vznikla současná plastika. "Je dílem studentů Uměleckoprůmyslové akademie ve Světlé nad Sázavou, kteří ji vytvořili za symbolickou částku. Se školou jsme se dohodli na další spolupráci na výzdobě dalších částí zahrady studentskými pracemi," řekl Kučera.

Podle ředitele pelhřimovského Muzea Vysočiny Ondřeje Hájka byl Vaněk (15. července 1872 Stádlec u Tábora - 1. dubna 1943 Dachau) ryzím Čechem a vlastencem. Patří k nejvýznamnějším občanům města. Od roku 1906 působil jako pelhřimovský děkan, později se stal čestným papežským prelátem. V první i druhé světové válce byl vyšetřován a perzekvován za své vlastenecké postoje. Ve druhé světové válce otevřeně vystupoval proti nacismu a za svá kázání byl v roce 1942 zatčen gestapem a deportován do koncentračního tábora v Dachau, kde zemřel.

V roce 1922 založil Chrámové družstvo pro republiku Československou, které mělo za cíl pozvednout úroveň výzdoby církevních staveb a církevního umění obecně. Firma se zabývala výrobou a prodejem liturgických předmětů a restaurování církevních památek. Z družstva po druhé světové válce vznikla dodnes existující firma Památky Tábor.

Vaněk byl podle Hájka také sportovním mecenášem. "Pelhřimov měl jako první v republice elektrifikované kluziště. Hokejový klub měl zkratku HCP, soupeři týmu posměšně říkali 'hokejisté Krista Pána'. Všichni totiž věděli, že hlavním donátorem klubu byl Monsignore Vaněk," uvedl Hájek. Podle něj existují fotografie dokumentující, že Vaněk přijel do Prahy na audienci k arcibiskupovi vyzbrojen brankářskou hokejkou, kterou v hlavním městě pro svůj klub koupil.

Děkanská zahrada, kde byla Vaňkova busta odhalena, prochází celkovou rekonstrukcí. Dělníci kromě obnovy zeleně opraví chodníky i dětské hřiště, zavedou nové veřejné osvětlení, přidají lavičky. Byl instalován kamerový systém. Rekonstrukce je podle Kučery rozdělena na dvě etapy, s jejím dokončením město počítá v příštím roce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)