Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V kostele svatého Václava v Roudníkách budou vystaveny grafiky Bohuslava Reynka

Kraje: Ústecký / vlu / Vlastní zpráva / 1. srpna 2015 12:05
V kostele svatého Václava v Roudníkách budou vystaveny grafiky Bohuslava Reynka

Bohuslav Reynek
Autor: Wikipedia.org / Dagmar Hochová

Roudníky - Výstava grafik Bohuslava Reynka se uskuteční zítra v kostele svatého Václava v Roudníkách, po bohoslužbě, která začíná v 15:00. Úvodní slovo a představení jednotlivých grafik pronese majitelka kostela Dagmar Karásková, která zároveň patří k znalkyním Reynkova díla.

Bohuslav Reynek (1892–1971) byl český básník, překladatel a grafik. Prožil většinu života v dobrovolné samotě svého petrkovského statku. Ve třicátých letech inspiroval českou uměleckou modernu a sám se nenechal ovlivnit dobovými směry a trendy. Od šedesátých let se stal kultovní postavou intelektuální scény. Jeho grafiky často uplatňují biblické motivy.

Kostel svatého Václava v Roudníkách v okrese Ústí nad Labem pochází z 2. pol. 14. století. Původně byl románský, přestavěn goticky. V roce 1711 proběhla poslední větší přestavba. V kostele se nachází významný oltář, který byl chloubou mnoha výstav. Unikátní nález byl také zaevidován při restaurování v roce 1966, když bylo zjištěno, že dveře uzavírající prostor za hlavním oltářem pod svrchním nátěrem, napodobujícím mramorování, skrývají pozdně gotickou malbu. V jejím horním poli je zpodobena scéna umučení sv. Šebestiána, v dolním upálení M. Jana Husa. Malby jsou z poloviny 15. století a patří mezi nejstarší Husova vyobrazení.

V roce 1991 byl kostel, rekonstruovaný v 70. letech 20. století, prohlášen kulturní památkou ČR. V roce 2013 byl kostel i s přilehlým hřbitovem nabídnut k prodeji. Prodej měl splatit část dluhů trmické farnosti, která prodělala při provozování pily v Klenči na Litoměřicku.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)