Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sedlčanský kostel bude zdobit odhalená středověká freska

Kraje: Středočeský / juml / ČTK / 17. srpna 2015 14:21
Sedlčanský kostel bude zdobit odhalená středověká freska

Kostel sv. Martina v Sedlčanech
Autor: Wikipedia.org / Ondřej Koníček / Wikimedia Commons

Sedlčany - Kostel svatého Martina v Sedlčanech na Příbramsku bude po mnoha staletích opět zdobit středověká freska s motivem klanění tří králů. Restaurátorky v těchto dnech šetrným způsobem odstraňují vrchní novodobé vrstvy. Po nezbytných technologických pauzách přijde na řadu tmelení a retuš. Práce na obnově vzácné fresky ze 14. století by měly skončit na podzim, řekla ČTK restaurátorka Markéta Pavlíková.

Na fresce zobrazující tři krále přinášející dary je vidět jen část pláště panny Marie s Ježíškem, další část bohužel chybí kvůli narušení zdi. Restaurátorky na elegantní malbě oceňují hlavně vyobrazení koní. Kromě fresky ze 14. století v kostele odhalují i mladší malbu pocházející ze 17. století. "Ale je to jen fragment. Jde o křest Krista, kde je vidět jenom bederní rouška a část nohou a vedle je kousek těla Jana Křtitele a kousek koženého roucha," uvedla Pavlíková.

Na fresky ukryté pod novějšími nánosy se přišlo už počátkem 20. století, kdy se některé částečně odkryly. Nápad uvést je do původní podoby vzešel od farníků, projekt za téměř půl milionu korun finančně podpořilo město i místní podnikatelé a další dárci.

Gotický kostel svatého Martina v Sedlčanech vybudovali v roce 1374 Rožmberkové přestavbou starého románského kostela. Nový kostel byl obehnán hradbou a příkopem. Bránou, patrnou dodnes ve zdivu staré zvonice, se vjíždělo po padacím mostu do opevněného areálu kolem kostela, který byl jediným útočištěm v době nebezpečí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)