Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel biskup skryté církve Fridolín Zahradník

Domácí zpravodajství / kir / Ústr /redakce / 20. listopadu 2015 13:29
Zemřel biskup skryté církve Fridolín Zahradník

Fridolín Zahradník
Autor: repro video ustrcr.cz

Rychnov nad Kněžnou - Včera večer v Rychnově nad Kněžnou zemřel v domácí péči jeden z nejaktivnějších a nejodvážnějších biskupů skryté církve Fridolín Zahradník. Magazin Christnet o úmrtí informoval František Svoboda a zprávu též potvrdil P. Milan Beran. Pohřeb Fridolína Zahradníka se koná příští pátek 27. listopadu od 14 hodin v kostele svatého Havla v Rychnově nad Kněžnou. Vybíráme z jeho životopisu ze stránek Ústavu pro studium totalitních režimů:

Fridolín Zahradník se narodil 16. 9. 1935 v Rychnově nad Kněžnou. Neobvyklé křestní jméno zdědil po prastrýci, který se po smrti svého bratra ujal Fridolínova otce. Rodiče byli zbožní katolíci a oba syny vychovávali v tradičním křesťanském duchu. 

Společně se svým bratrem chtěl koncem 40. let nastoupit do kněžského semináře. Protože byl otec během voleb v roce 1946 členem krajského výboru Lidové strany a veřejně se hlásil ke katolické církvi, nemohli synové po roce 1948 studovat. 

Již od 50. let vznikaly v Čechách a zejména na Slovensku tajné, na státu nezávislé struktury církve, které měly suplovat práci zavřených nebo s režimem kolaborujících duchovních činovníků. Po prezidentských amnestiích z počátku 60. let se na svobodu dostalo mnoho politických vězňů z řad katolického duchovenstva. Většina z nich však nedostala státní souhlas k duchovní službě, a tak své poslání vykonávali ilegálně. V roce 1964 byl propuštěn také katolický kněz (od roku 1967 biskup) Felix Maria Davídek.

Fridolín Zahradník se prostřednictvím Josefa Jindry v roce 1965 s Davídkem seznámil a účastnil se tajných seminářů v Kobeřicích. O čtyři roky později, konkrétně 19. 11. 1969 v Prešově, byl řeckokatolickým biskupem Eugenem Kočišem vysvěcen na kněze. Jelikož byl uveden do úřadu ve východním ritu, kde manželství (ženatý byl od roku 1960) není překážkou, z hlediska kanonického práva bylo svěcení v pořádku. Jeho ordinářem se stal biskup Davídek.

Tajným svěcením se člověk přímo dopustil trestného činu podle paragrafu o „maření státního dohledu nad církvemi“ a jeho prozrazení znamenalo automaticky vězení. Fridolín Zahradník měl pro práci v podzemní církvi výhodné zaměstnání. Jako opravář kostelních věží po celé republice mohl bez podezření pravidelně navštěvovat mnohé odlehlé farnosti.

V roce 1970 svolal episkopát tajné církve synod. Na tzv. Kobeřickém synodu došlo k roztržce v otázce svěcení žen. Následně Felix Maria Davídek suspendoval tři biskupy – Bedřicha Provazníka, Josefa Dvořáka, Jiřího Pojera – a kněze Fridolína Zahradníka a Přemysla Coufala. Postižení hledali zastání u slovenského biskupa Dubovského, který z moci svého úřadu suspendaci odvolal. Tím došlo k definitivnímu rozdělení mezi Davídkovým společenstvím Koinótés a nespokojenými duchovními.

Na konci roku 1970 byl Zahradník Bedřichem Provazníkem konsekrován na biskupa a stal se tak vůbec prvním ženatým biskupem. V dalších letech pak pracoval především na Slovensku a během následující dekády konsekroval další tři biskupy a vysvětil několik dalších kněží. Vytvořil tak nové samostatné společenství.

Na sklonku roku 1983 byl zatčen. Ve vyšetřovací vazbě v Hradci Králové strávil přes čtyři roky. Jelikož nemohl být obviněn ze své církevní činnosti, byl nakonec odsouzen v inscenovaném procesu za hospodářské delikty (rozkrádání stavebního materiálu). Postupně prošel věznicemi v Libkovicích u Mostu a v Plzni na Borech, kde po většinu času pracoval jako holič. Propuštěn na svobodu byl v roce 1988 a následně začal pracovat jako hromosvodář v Rychnově.

Po revoluci založil sdružení Emauzy pro propuštěné vězně i další lidi v nouzi síť podle vzoru francouzského kněze a politika abbé Piera. Emauzskými domy v ČR za 20 let existence prošly tisíce klientů. Po vydání tzv. Římských norem bylo zpochybněno mnoho kněžských a biskupských (včetně Zahradníkova) svěcení v tajné církvi. Celý spor není dodnes urovnán. Fridolín Zahradník o svém biskupském svěcení řekl své manželce až po revoluci. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)