Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poutníci si v noci připomněli 150.výročí mariánského zázraku ve Filipově a 70 let Ackermann-Gemeinde

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 13. ledna 2016 10:29
Poutníci si v noci připomněli 150.výročí mariánského zázraku ve Filipově a 70 let Ackermann-Gemeinde

Dobový obrázek zjevení a uzdravení Magdaleny Kade
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Filipov - Významné jubileum si dnes v noci připomněli věřící na poutním místě ve Filipově na Šluknovsku. Ráno od 4.00 h. se v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů uskutečnila slavnostní poutní bohoslužba celebrovaná litoměřickým biskupem Janem Baxantem a biskupem Wolfgangem Ipoltem z Görlitz. Dnešní den uplynulo sto padesát let od zjevení Panny Marie ve Filipově (1866) a uzdravení Magdaleny Kade. Výroční slavnostní poutní mše se ve Filipově koná v tuto neobvyklou roční dobu od událostí v roce 1866. Každoročně ji v brzkém lednovém ránu navštěvují stovky věřících z Čech, Německa, Polska a Slovenska. Poutní kostel s čestným titulem bazilika minor spravuje Římskokatolická farnost Jiříkov. Bazilika minor se nachází ve Filipově, místní části Jiříkova, v těsné blízkosti státní hranice se Spolkovou republikou Německo.

Podle webu litoměřické diecéze se bohoslužby tradičně účastní desítky koncelebrujících kněží z Čech, Německa a Polska. Poutníci přichází k bazilice již v průběhu noci a z dálky je vítá vyzvánění zvonů. Cestu mnozí absolvují pěšky, ve větším počtu se na pěší pouť vydají např. z Rumburku a ze Šluknova. Před čtvrtou hodinou ranní poutním kostelem zní filipovská poutní píseň „Uzdravení nemocných / Heil der Kranken"/.

Bohoslužby se zúčastnili i členové a přátelé česko - německého spolku Ackermann-Gemeinde u příležitosti připomenutí 70. výročí založení této organizace. Jak je uvedeno na stránkách spolku, před 70 lety se v den Filipovského zjevení Panny Marie sešli v Mnichově němečtí katolíci, kteří byli v důsledku poválečných událostí donuceni opustit Československo, svůj domov. Toto setkání a motlitba za pokání a smíření 13. ledna 1946 je tak považováno za datum vzniku německé Ackermann -Gemeinde. Název spolku je odvozen od díla „Ackermann aus Böhmen“/„Oráč z Čech“ Jana ze Žatce německého rodáka ze západních Čech a notáře Nového Města Pražského, který žil ve 14. století.

Členové spolku v pozvánce na výroční bohoslužbu dále přípomínají slova Panny Marie při jejím zjevení před 150 lety ve Filipově: „Mé dítě, od nynějška se budeš uzdravovat!“, které mohou také představovat dlouhou a složitou cestu Ackermann-Gemeinde, směrem k dialogu pro usmíření mezi Čechy a Němci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)