Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Holešově bude již šestnáctý ročník festivalu židovské kultury

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 21. června 2016 13:52
V Holešově bude již šestnáctý ročník festivalu židovské kultury

Ilustrační foto - Židé s typickými jarmulkami
Autor: Wikipedia.org / David Berkowitz / Wikimedia Commons

Holešov (Kroměřížsko) - Tématem letošního šestnáctého ročníku festivalu židovské kultury v Holešově budou židé v kultuře a umění. Akce se uskuteční 26. až 31. července. Nabídne přednášky, koncerty, divadelní představení i minikurz hebrejštiny, řekla dnes ČTK Jana Slovenčíková z pořádajícího Městského kulturního střediska Holešov.

"Minikurz hebrejštiny je letos novinkou festivalu. Budou to čtyři lekce. Ve dvou se zájemci budou učit hebrejské znaky, v další budou na hřbitově číst hebrejské nápisy a poslední lekce bude ve druhém poschodí Šachovy synagogy, kde budou také číst hebrejské nápisy," uvedla Slovenčíková. Vedle Šachovy synagogy a hřbitova budou akce festivalu také na zámku a na náměstí.

V úterý 26. července jej zahájí uctění památky obětí holokaustu z Holešova v obřadní síni židovského hřbitova, následovat bude v 16:30 slavnostní zahájení na zámku spojené s vernisáží fotografií Jindřicha Buxbauma Život v diaspoře. První den festivalu zakončí koncert na náměstí Dr. E. Beneše.

V dalších dnech návštěvníky čeká přednáška o moravských německy píšících židovských autorech, divadelní představení o osudu jednoho českého Žida za protektorátu Pan Theodor Mundstock na motivy románu Ladislava Fukse, koncerty židovské hudby i filmová projekce. V sobotu 30. července festival uzavře divadelní představení o osudech židů na Ukrajině.

Součástí doprovodného programu festivalu bude tradičně mezinárodní brigáda dobrovolníků, kteří se budou podílet na jeho organizaci a také budou uklízet židovský hřbitov. V Holešově budou od 18. července do 2. srpna. Kompletní program festivalu bude na webuwww.zidovskyfestival.cz.

Festival Týden židovské kultury založilo a prvních deset let pořádalo občanské sdružení Olam. První ročník se uskutečnil v roce 2001. Akce byla připomínkou vypálení holešovské synagogy v noci na 12. srpna 1941. Během let se z jednodenní akce stal celotýdenní festival. Od 11. ročníku se na jeho organizaci podílí holešovské kulturní středisko, od roku 2014 Olam už mezi pořadateli nefiguruje.

Holešov patřil v minulosti k jedné z největších židovských obcí na Moravě. Tamní rabinát se rozprostíral od Dřevohostic po Vizovice. V polovině 19. století žilo v Holešově 1700 Židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)