Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nevrátí se. Iráčtí křesťané zřejmě zůstanou v Německu

Domácí zpravodajství / / ar, ČTK / 10. srpna 2016 17:38
Nevrátí se. Iráčtí křesťané zřejmě zůstanou v Německu

Utečenecká rodina syrských katolíků po příletu do Prahy
Autor: Člověk a víra / Roman Albrecht

PRAHA/NĚMECKO - Skupina 25 iráckých křesťanů, kterou do Česka v rámci zvláštního programu přivezl Nadační fond Generace 21, do Německa odešla začátkem dubna. Pět z nich tam má rodinu, a tak směla zůstat. Zbylých 20 Iráčanů se z rozhodnutí německých úřadů mělo původně vrátit do Česka, které je za jejich azylové řízení zodpovědné. Sedmnáct z nich ale 17. července dostalo církevní azyl od evangelické Jednoty bratrské v saské obci Herrnhut.

Právě církevní azyl je podle statistik prakticky zárukou toho, že budou moci nadále setrvat v Německu. To, že se církevní azyl běžně používá i z taktických důvodů, potvrzuje Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). „To je výhoda církevního azylu, že se do něj jde, aby lhůta uběhla," řekla ČTK mluvčí úřadu Edith Avramová. "Nikdo nepůjde a nebude se silou snažit tahat lidi z církevního azylu,“ poznamenala také s tím, že BAMF nyní znovu přezkoumává žádost skupiny o azyl v Německu.

Do Česka by se mohla vrátit nejspíš jen trojice Iráčanů, kteří nemají církevní azyl a které saská policie už jednou (25. července) chtěla poslat zpět do ČR. To se ale nepodařilo. „Nebyli na místě, zmizeli,“ uvedla Avramová s tím, že policie neví, kde jsou. Pokud na ně během šestiměsíční lhůty narazí, měla by je vrátit do Česka.

Samotná Jednota bratrská se zatím k případu nechce vyjadřovat. Za hlavní považuje nyní ochranu běženců, kteří se obávali, že by je Česko poslalo zpátky do Iráku.

Odjezd skupiny Iráčanů měl v České republice vážné dopady na celý projekt přesídlování běženců z míst postižených válkou. Program na přesídlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven a později vláda rozhodla, že nebude pokračovat. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo přijet 153.

 



 



 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)