Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka podpořil snahu zapsat broumovské kostely na seznam UNESCO

Kraje: Královéhradecký / juml / cirkev.cz/red / 15. srpna 2016 22:56
Duka podpořil snahu zapsat broumovské kostely na seznam UNESCO

Ilustrační foto - Kostel sv. Markéty v Šonově z tzv. "broumovské skupiny kostelů" od Kiliána Ignáce Dientzenhofera
Autor: Wikipedia.org / Zp / Creative Commons

Praha/Broumov - Kardinál Dominik Duka udělením svém záštity otevřeně podpořil snahu místních památkářů, obyvatel a farníků spolupracujících s týmem europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) zapsat broumovský klášter a kostely na seznam UNESCO. Zdechovský věří, že se do konce prázdnin podaří získat i oficiální podporu od pana prezidenta a ministra kultury, kteří taktéž přislíbili pomoc.

Z udělené záštity mám obrovskou radost, protože ač se to nemusí na první pohled zdát, je zapsání, a tím i záchrana těchto památek včetně navrácení kulturního života do jejich prostor, aktivita, která musí být vnímána v širokém kontextu,“ vysvětluje jeden z iniciátorů snahy o zápis europoslanec Tomáš Zdechovský a dodává, že ještě zdaleka není vyhráno: „Jsou to tisíce hodin, které nám to již zabralo a zabere, ale jsme běžci na dlouhou trať. Celý tým pevně věří, že se nám to podaří a Královéhradecký kraj konečně bude mít svou vlastní památku světového významu.“ 

Kostely zatím určitě chceme dát na seznam český a evropský,“ doplňuje broumovský děkan Martin Lanži, který v současné době pomáhá s přípravou dokumentace, jež je dalším potřebným krokem na cestě k zápisu těchto unikátních architektonických staveb na seznam UNESCO. Farnost chce i více spolupracovat s městem a představiteli Broumovského kláštera. „Velmi nám s tím pomáhá Královéhradecký kraj s jeho bruselským zástupcem a také šéf krajských památkářů z Josefova. Bez jejich obrovského nasazení a pomoci bychom to rozhodně nezvládli,“ dodal děkan Lanži.

Zúčastnění věří, že se do konce prázdnin podaří získat i oficiální podporu od prezidenta republiky a ministra kultury, kteří taktéž přislíbili pomoc.

V čase letních prázdnin je možné každé úterý v srpnu navštívit kostely z tzv. Broumovské skupiny (více na webu Biskupství královéhradeckého).

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)