Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Největší kostel v Domažlicích prochází rozsáhlou obnovou

Kraje: Plzeňský / juml / ČTK / 18. října 2016 14:43
Největší kostel v Domažlicích prochází rozsáhlou obnovou

Kostel Narození Panny Marie v Domažlicích
Autor: Wikipedia.org / Takmocsekretovanej! / Wikimedia Commons

Domažlice - Rozsáhlou kompletní obnovou prochází největší domažlický kostel Narození Panny Marie na centrálním náměstí. Opravy začaly v roce 2014. Celkové náklady na postupnou obnovu jsou spočítané přibližně na 20 milionů korun. Kromě farnosti přispívá na opravy stát, město Domažlice či obec Česká Kubice. Restaurátoři nyní pracují na obnově barokních nástropních fresek, řekla dnes ČTK mluvčí domažlické radnice Kristýna Kolbecková.

Kostel, který patří římskokatolické farnosti, byl zařazen do Programu záchrany architektonického dědictví. Letos tak barokní památka dostala z rozpočtu ministerstva kultury 1,5 milionu korun. Peníze jsou určené na restaurování malířské výzdoby interiéru, opravu vnitřních omítek, sanaci trhlin a další související práce.

"Protože je tento program koncipován jako dlouhodobý projekt, znamená to každoroční finanční podporu do ukončení všech projektovaných oprav," uvedl domažlický farář Miroslaw Gierga. Odborníci od léta opravují v kostele nástropní fresky na klenbě, nad kůrem a na severní i východní stěně. Jejich autorem byl barokní malíř a autor nástěnných maleb a oltářních obrazů František Julius Lux.

Opravy kostela začaly v roce 2014. Porušený kostel byl tehdy staticky zajištěn a dostal novou střešní krytinu. Z nákladů 8,5 milionu korun uhradil 6,8 milionu korun Evropský fond pro regionální rozvoj, Domažlice přispěly 300.000 korun a Česká Kubice čtvrt milionu, zbytek obstarala farnost. "Objekt kostela se první etapou rekonstrukce podařilo stabilizovat," uvedl farář. Práce v kostele budou zřejmě pokračovat do roku 2018. Je třeba ještě odvlhčit zdivo, vymalovat, případně upravit presbytář, počítá se i s opravou venkovní fasády.

Původ kostela sahá zřejmě až do 12. století, první záznamy jsou až ze 14. století. V polovině 18. století gotický chrám zcela zničil velký požár, poté byl kostel obnoven v barokním slohu. Další požár ho vážně poškodil v první čtvrtině 19. století.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)