Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze vznikla německá farnost, sídlí na Novém Městě

Kraje: Praha / kir / ČTK / 3. listopadu 2016 9:51
V Praze vznikla německá farnost, sídlí na Novém Městě

ilustrační foto: logo ministerstva zemědělství
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha -

V Praze na Novém Městě vznikla německá římskokatolická farnost. Jejím farním kostelem je kostel sv. Jana Nepomuckého Na Skalce. Slavnostní liturgii v souvislosti s otevřením nové farnosti v něm bude sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka 4. prosince za přítomnosti zástupců německého a rakouského velvyslanectví. Důvodem zřízení farnosti je růst německy hovořící komunity a snaha o obrození staleté přítomnosti německého kulturního živlu v hlavním městě, uvedlo na webu pražské arcibiskupství.

Německá římskokatolická farnost je osobní farností a společenstvím římskokatolických křesťanů německé, rakouské a švýcarské národnosti a jejich rodinných příslušníků. Kromě územně vymezených farností, kterých je v pražské arcidiecézi k 250, je také několik personálních farností, které nejsou vymezeny územně. K těm patří vedle nové německé třeba polská či slovenská.

Jako administrátor stojí v čele německé farnosti Martin Leitgöb. Studoval teologii a církevní dějiny ve Vídni, Innsbrucku a Římě a od roku 2012 byl duchovním správcem německojazyčné katolické obce v Praze.

Narodil se v roce 1972 v dolnorakouském Waldviertelu poblíž česko-rakouských hranic. Do Prahy přišel v roce 2011 na základě svého zájmu o vztahy mezi německy mluvícími zeměmi a českým národem. Svým řeholním společenstvím byl pověřen i duchovní péčí o bývalý redemptoristický kostel sv. Kajetána na Malé Straně. Zatímco v kostele sv. Jana na Skalce slaví tradičně bohoslužby v Česku dlouhodobě působící němečtí věřící, německy sloužené mše v kostele sv. Kajetána mají oslovovat především turisty.

Společenství německy mluvících katolíků v Praze bylo založeno na počátku 90. let minulého století a skládá se z rodin i jednotlivců, kteří pocházejí z Německa, Rakouska a Švýcarska a v Praze jsou zaměstnáni. Kromě toho sem přicházejí německy mluvící věřící české národnosti.

Kromě nově ustanovené německé farnosti existuje v pražské arcidiecézi polská a slovenská farnost, a dále v ní působí anglická, španělská či vietnamská duchovní péče. Velmi aktivní je i francouzská, italská a albánská komunita. Ukrajincům se vzhledem k jejich vyznání věnuje řeckokatolická církev. Specifickou je komunita arménská, které pražský arcibiskup nedávno předal symbolické klíče od kostela sv. Ducha.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)