Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Konference představí nové objevy z díla biskupa Jednoty bratrské Jana Augusty

Kraje: Praha / kir / Vlastní zpráva / 14. listopadu 2016 9:57
Konference představí nové objevy z díla biskupa Jednoty bratrské Jana Augusty

Jan Augusta na litografii Rolanda Weibezahla (1817-1871)
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Praha -

Před více jak pěti sty léty se narodil jeden z nejvýznamnějších biskupů Jednoty bratrské, Jan Augusta (1500-1572). Jeho život ve službách Jednoty, šestnáctileté věznění na Křivoklátě i jeho z velké části polemické dílo zkoumala již řada badatelů. Proto není jednoduché objevit něco nového, uvádí Tabita Landova z Evangelické teologické fakuty. 

Podle Landové byly však v posledních letech objeveny spisy, dosud pokládáné za nedochované a také byly vytěženy některé málo studované prameny. Roku 2011 byl objeven Augustův rejstřík perikop, který přepracoval a tiskem vydal Jan Černý kolem r. 1558 (Registrum aneb Zpráva). Roku 2012 byla objevena obsáhlá Augustova postila, známá pod označením Summovník. Její rukopis byl dokončen nejspíše r. 1557, tiskem byla vydána kolem r. 1570. Tato postila v současné době představuje nejstarší dochovanou postilu z prostředí Jednoty bratrské.

"Badatelé právem jásají, neboť nalezení díla, které bylo doposud pokládáno za ztracené, otevírá nové pohledy na Augustovo dílo a možnosti výzkumu z nejrůznějších hledisek", uvádí Landová.  Objevy Augustových děl podnítily skupinu badatelů k uspořádání konference, na níž by mohli veřejně představit výsledky svého nejnovějšího výzkumu o díle Jana Augusty. Konference se koná na Evangelické teologické fakultě UK v Praze pod názvem „Jan Augusta:  Nové texty – nové perspektivy“, dodává Landová. Konference se koná na Evangelické teologické fakultě v Černé ulici v Praze v pátek 25. listopadu od 9.30. Promluví na ní Jindřich Halama, Jiří Just, Robert Dittmann, Eliška Baťová, Kateřina Kubanová, Aneta Mladějovská a Tabita Landová. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 49)