Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež ukončil Svatý rok milosrdenství, jmenoval nové kardinály a varoval před polarizací

Ze světa / juml / ČTK / 20. listopadu 2016 12:10
Papež ukončil Svatý rok milosrdenství, jmenoval nové kardinály a varoval před polarizací

Ilustrační foto: Bazilika sv. Petra ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Monchensea / Wikimedia Commons

Vatikán - Uzavřením Svaté brány v bazilice svatého Petra ve Vatikánu ukončil dnes papež František mimořádný Svatý rok milosrdenství. Při této příležitosti vyzval k prosbě o milost, aby lidi nikdy neuzavírali svoje brány smíření a odpuštění a uměli překonávat zlo a rozdíly. Také vybídl věřící, aby šířili naději a dávali šanci ostatním, uvedla agentura AFP.

Končící Svatý rok milosrdenství začal 8. prosince v Římě. Předchozí Svatý rok milosrdenství měla katolická církev v roce 2000. Tehdy jej vyhlásil papež Jan Pavel II.

Svatý rok je pro věřící mimořádným rokem milosrdenství, v němž mají upevnit svoji víru a najít cestu k odpuštění. Tradice svatého roku byla založena koncem 13. století. Zatímco řádné svaté roky se vyhlašují pravidelně vždy po 25 letech, mimořádné vyhlašuje papež. Příští řádný rok připadne na rok 2025, minulý mimořádný vyhlásil papež Jan Pavel II. roku 1983 jako připomínku výročí Kristova úmrtí před 1950 lety.

Předcházející neděli z rozhodnutí papeže skončil svatý rok v místních církvích. V Praze se k jeho ukončení věřící shromáždili 13. listopadu v katedrále sv. Víta. Zároveň si připomněli patronku českého národa svatou Anežku Českou.

Papež jmenoval nové kardinály, opětovně odsoudil nárůst nesnášenlivosti mezi rasami a náboženstvími

V sobotu pak František uvedl do služby 17 nových kardinálů během obřadu v bazilice svatého Petra. V rámci své homilie si František stěžoval na to, jak jsou přistěhovalci, uprchlíci a lidé různých ras a vyznání stále více vnímáni jako nepřátelé. Varoval před těmi, kteří "zvyšují zdi, stavějí bariéry a nálepkují lidi". 

"Žijeme v době, ve které roste polarizace, která je považována za jediný způsob, jak řešit konflikty," řekl papež ve své homilii.

Mezi novými kardinály, kteří slíbili věrnost papeži, jsou duchovní z Afriky, Asie, Oceánie a Severní a Jižní Ameriky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)