Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rwanda požaduje od Vatikánu omluvu za roli katolíků v genocidě

Ze světa / kir / ČTK / 28. listopadu 2016 9:20
Rwanda požaduje od Vatikánu omluvu za roli katolíků v genocidě

Ilustrační foto: satelitní snímek afrického kontinentu
Autor: wikipedie.org / NASA / Wikimedia Commons

Kigali -

Rwandská vláda vyzvala Vatikán, aby se omluvil za roli katolické církve v genocidě ve Rwandě v roce 1994, kdy extremisté z řad většinových Hutuů zavraždili během několika měsíců kolem 800.000 menšinových Tutsiů. V prohlášení vláda ve středu večer současně odmítla jako nedostatečnou omluvu, kterou předložila rwandská katolická církev, uvedla dnes agentura AFP.

V neděli se v kostelech ve Rwandě četl omluvný dopis, který podepsalo devět biskupů reprezentujících devět diecézí země. Ti však zdůraznili, že se nejedná o omluvu za církev jako instituci, ale za jednotlivce. "Církev se genocidy neúčastnila," zdůraznila biskupská episkopální konference. Někteří kněží podle úřadů navíc odmítli dopis přečíst.

"Omluva je zcela nepřiměřená. Umožnila jen ukázat odstup, který dělí katolickou církev od úplného a poctivého uznání své morální a právní odpovědnosti. Vzhledem k rozsahu spáchaných zločinů je požadavek omluvy Vatikánu zcela opodstatněný," uvedla vláda v prohlášení.

Rwandská katolická církev, k níž se tehdy hlásila většina obyvatel země, byla blízká extremistickým Hutuům a někteří její kněží a další členové se na masakrech přímo podíleli. Od dubna do července 1994 se stalo svědkem masového vraždění mnoho kostelů, ve kterých se i s pomocí kněžích shromáždili bez možnosti úniku budoucí oběti z řad Tutsiů. Několik kněží a členů církve skončilo za účast na genocidě před mezinárodním, místním či belgickým soudem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)