Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kauza kláštera v Opočně se komplikuje

Kraje: Královéhradecký / juml / ČTK / 6. prosince 2016 17:02
Kauza kláštera v Opočně se komplikuje

Kapucínský klášter v Opočně
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Hradec Králové/Opočno - Zastupitelé Královéhradeckého kraje na včerejším jednání neschválili bezúplatný převod bývalého kláštera v Opočně do vlastnictví města. Zastupitelé s převodem prozatím nesouhlasí, protože město v žádosti neuvedlo konkrétní údaje a nedoložilo veřejný zájem, řekla ČTK mluvčí kraje Martina Götzová.

Opočenská radnice již dříve uvedla, že by v areálu mohla vzniknout knihovna, část základní umělecké školy či výstavní prostor.

Podle hejtmanství stále platí, že jde o majetek, který kraj nepotřebuje. "Pokud město přijde s konkrétním záměrem s areálem, koncepcí a využitelností areálu, který bude odpovídat veřejnému zájmu, můžeme ve věci dále jednat a nebudeme mít ani problém klášter do budoucna darovat," řekl krajský radní pro oblast investic a majetkoprávní Václav Řehoř.

Stát převedl budovu kláštera na kraj v roce 2003, kdy byl v objektu ústav sociální péče. Po jeho přestěhování kraj neměl pro klášter využití. Vlastnictvím areálu v centru Opočna se v minulosti zabývaly soudy na základě žaloby řádu kapucínů, kteří se domáhali převodu kláštera z kraje zpět na stát, aby se pak po státu mohli domáhat vydání kláštera v církevních restitucích.

Stát měl klášter v držení od loňského léta, kdy mu jej soudy přiřkly. Nejvyšší soud však rozsudky zrušil a věc vrátil k okresnímu soudu k novému projednání. V červenci řád kapucínů oznámil stažení žaloby. Učinil tak na základě doporučení biskupů, kteří po průlomovém rozhodnutí Nejvyššího soudu rozhodli ve Velehradě 7. července o stažení církevních žalob na kraje. Poté převzal do vlastnictví areál kláštera opět hradecký kraj.

Již dříve kapucíni uzavřeli s Opočnem dohodu, že pokud klášter získají, tak jej bezúplatně převedou na město. Kraj v minulosti bezúplatný převod městu Opočno odmítl a následně nabídl areál k prodeji, znalec tehdy odhadní cenu vyčíslil na 8,5 milionu korun. Kraj však prodej zastavil kvůli žalobě, kterou kapucíni podali.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)