Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval Asada ke zvýšení úsilí o mír v Sýrii. Přivykli jsme válce a zmaru! Dobyvatelé se mstí

Ze světa / kir / ČTK, red. / 13. prosince 2016 0:41
Papež vyzval Asada ke zvýšení úsilí o mír v  Sýrii. Přivykli jsme válce a zmaru! Dobyvatelé se mstí

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán - Papež František dnes v dopise syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi odsoudil terorismus a vyzval k zintenzivnění úsilí o obnovení míru v Sýrii od všech zúčastněných stran. Podle syrské tiskové agentury SANA papež vyjádřil solidaritu syrskému lidu a odsoudil všechny formy extremismu a terorismu.

Papež se podle Vatikánského rozhlasu válce v Sýrii a zejména bojům v Aleppu ( arab. حلب Halabu) na severu země věnoval také při pravidelné nedělní bohoslužbě na Svatopetrském náměstí před zhruba 20.000 věřícími.

"Bohužel jsme si už přivykli na válku a zmar, ale nesmíme zapomenout, že Sýrie je zemí oplývající dějinami, kulturou a vírou. Nemůžeme připustit, aby to zničila válka, která je směsicí zvůle a lživosti. Vyzývám všechny, aby se zasadili o přijetí civilizovaného rozhodnutí," řekl František.

"Modleme se také za oběti několika krutých teroristických útoků, jimiž bylo postiženo několik zemí. Místa se liší, ale násilí je jedno a rozsévá smrt a zmar," dodal papež.
 
OSN: Asadovi vojáci se mstí na civilistech, večer bylo uzavřeno příměří...

V posledních dnech také stále častěji přicházejí zprávy, že dobyvatelé Aleppa se krutě mstí i na ženách a dětech. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun veřejně vyjádřil své znepokojení nad zprávami, podle kterých se syrské město Aleppo proměnilo v posledních hodinách ve scénu „krutého násilí proti mnoha civilistům, včetně žen a dětí", uvedl server Seznam.cz. Stejné alarmující zprávy publikovalo i BBC nebo New York Times.

Poradce OSN pro humanitární pomoc Jan Egeland podle serveru Info.cz na sociální síti Twitter uvedl, že Sýrie a Rusko, které stále některé části Aleppa intenzivně bombarduje, by měly být hnány před soud kvůli zvěrstvům, jichž se dopouští vojáci loajální k Bašáru Asadovi. „Vlády Sýrie a Ruska nesou zodpovědnost za zvěrstva, kterých se právě dopouští vítězné síly,“ napsal.

Rusko násilnosti odmítlo, poslední zprávy pak uvádějí, že bylo uzavřeno příměří a rebelové a zřejmě i civilisté budou moci odejít z města. Ve středu ráno ale BBC informuje, že plánovaná evakuace ještě nezačala a pokračuje i letecké bombardování.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)