Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel šéf katolické organizace Opus Dei Echevarría

Ze světa / kir / ČTK, red. / 14. prosince 2016 0:09
Zemřel šéf katolické organizace Opus Dei Echevarría

Javier Echevarría
Autor: wikipedie.org / Wikipedie Commons

Řím -
Nejvyšší představitel Opus Dei Javier Echevarría zemřel po krátké hospitalizaci ve věku 84 let. Tato mezinárodní katolická organizace o tom dnes informovala na twitteru. Pohřeb španělského biskupa se uskuteční 15. prosince. Echevarría, jenž stál v čele Opus Dei (Boží dílo) od dubna 1994, zemřel v pondělí večer na plicní infekci. Od minulého úterý byl v nemocnici v Římě.

Opus Dei vzniklo v roce 1928 ve Španělsku. Jejího zakladatele Josemaríu Escrivá de Balaguera prohlásil v roce 2002 papež Jan Pavel II. za svatého. Organizace se sídlem v Římě má po celém světě asi 87.000 členů, většinu z nich v Evropě (50.000) a v Americe (30.000). V Československu začalo Opus Dei působit v roce 1991, nyní má v ČR a na Slovensku asi 150 členů.

K Opus Dei patří politici i vysoce postavení vatikánští duchovní. Seznam členů je ale tajný a vstup složitý. Podle britského deníku Daily Telegraph byla v řadách organizace například bývalá ministryně školství Ruth Kellyová. K Opus Dei patří i současný mluvčí Vatikánu Greg Burke, stejně jako jeho předchůdce z období Jana Pavla II. Joaquin Navarro-Valls, připomněla dnes agentura AFP.

Kritiku si Opus Dei vysloužilo i kvůli působení svých členů v ultrapravicových vládách, například za frankistické diktatury (1939-1975) ve Španělsku či v 70. letech v Latinské Americe. Sám Escrivá byl pak během španělské občanské války, která byla poznamenána krutým náboženským pronásledováním,  nucen skrývat se na několika místech Madridu.

Klíčovou náplní činnosti organizace je vzdělávání. Provozuje řadu vzdělávacích center, včetně univerzit - například španělské Navarrské univerzity či Univerzity Asie a Tichomoří na Filipínách. Patří jí též kulturní a sportovní střediska a v metropoli Konžské demokratické republiky Kinshase má nemocnici.

Opus Dei je považováno za baštu konzervativismu a tzv. integrismu v katolické církvi. Odmítá to, co považuje za přehnaně liberální dezinterpretaci Druhého vatikánského koncilu, a velice důrazně prosazuje zásady správného křesťanského života. Velký důraz je kladen na askezi (dodržování půstů, mortifikace), mariánskou úctu a pravidelné a časté modlitby. Kněží Díla jsou povinni oblékat se jako kněží.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)