Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zakladatele první české hvězdárny připomíná výstava v Klementinu

Kraje: Praha / / Vlastní zpráva / 21. prosince 2016 11:42
Zakladatele první české hvězdárny připomíná výstava v Klementinu

Josef Stepling
Autor: www.getsemany.cz

PRAHA - Pozoruhodnou osobnost jezuitského přírodovědce Josepha Steplinga, který je považován za nejvýznamnějšího českého představitele matematiky, fyziky a astronomie 18. století, připomíná stejnojmenná výstava, která aktuálně probíhá v pražském Klementinu.

Návštěvníci si mohou prohlédnout některé vzácné tisky přímo z fondů Národní knihovny ČR, kopie Steplingových rukopisů nebo ukázky z literatury, která se tomuto vědci věnuje.

Joseph Stepling se narodil ve smíšeném manželství roku 1716 v Řezně. Matka pocházela z Čech, kam se také po smrti otce rodina přestěhovala a usadila se v Praze. Zde se Josephovi dostalo vzdělání na jezuitských školách. Už jako žák byl Stepling fascinován matematikou, fyzikou a astronomií. Ve svých 16 letech dokázal vypočítat zatmění Měsíce, ke kterému skutečně 28. 3. 1733 došlo.

V tomtéž roce také vstoupil do jezuitského řádu, absolvoval studium filozofie a také teologie. Obzory si doplňoval i soukromým studiem protestantských myslitelů Leibnitze a Wollfa.

Odmítal vyučovat scholastickou, vlastně ještě středověkou fyziku, vycházející z aristotelské filozofie, a představené řádu přesvědčil o svém záměru přednášet o fyzice newtonovské. Stal se také ředitelem matematicko-fyzikálních studií na pražské univerzitě.

Jednou z jeho největších zásluh pro rozvoj vědy v Čechách však bylo to, že se roku 1751 významně zasloužil o zbudování klementinské hvězdárny (první na území českého království) a stal se také jejím prvním ředitelem. Z vlastních sbírek založil v Klementinu matematickou knihovnu, a také pro hvězdárnu zakoupil astronomické vybavení.

Stepling v rámci svého působení v klementinské observatoři neopomínal ani pozorování teploty, barometrického tlaku a měření srážek, jež považoval taktéž za důležité. Usuzoval totiž, že dlouhodobé sledování těchto jevů pomůže zpřesnit poznatky o daném podnebí. Svými systematickými měřeními, jež zavedl roku 1752, položil základ pravidelným měřením, které se od 1. 1. 1775 provádějí v Klementinu dodnes a jsou tak nejstarším souvislým meteorologickým měřením ve střední Evropě.

Zemřel v roce 1778 v Praze jako věhlasný a uznávaný vědec evropského formátu. K jeho památce nechala dokonce samotná Marie Terezie zřídit pomníček od sochaře Ignáce Platzera, který dodnes stojí na nádvoří Klementina.

Výstavu o Josephu Steplingovi můžete navštívit až do 14. ledna v Klementinu každý všední den a v sobotu mezi 9 a 19 hodinou, registrovaní čtenáři Národní knihovny ČR mají vstup zdarma.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)