Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Vlk je vážně nemocen, podstoupí chemoterapii

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 22. ledna 2017 23:48
Kardinál Vlk je vážně nemocen, podstoupí chemoterapii

Kardinál Miloslav Vlk
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Kardinál Miloslav Vlk je vážně nemocen. Na svém webu kardinal.cz zveřejnil informaci o tom, že mu byla diagnostikována rakovina plic. Duchovního nyní čeká ozařování. Vlk měl zdravotní problémy už v závěru loňského roku. Tehdy jej trápilo hlavně rameno. Jeho stav se zhoršil na Štědrý den, kdy přizvaní lékaři dospěli k závěru, že je třeba jej ihned hospitalizovat. Po Novém roce lékaři po opakovaných vyšetřeních zjistili, že příčina bolesti není v ramenním kloubu. CT vyšetření a bronchoskopie odhalily rakovinu plic s metastázemi do kostí, uvádí server Aktuálně.cz.

Podle svého webu kardinál diagnózu přijal v klidu. "Když mu ji sdělovali páni profesoři, byl to on, kdo je podepíral a ujišťoval, že je na správné cestě, protože už vícekrát se mu zdálo, že odejít „tam”, je to nejsprávnější řešení. 

V pátek 20. ledna byl propuštěn z hospitalizace  do domácího ošetřování. Je předán do péče profesora onkologické kliniky, kde pro jeho typ nádoru připraví chemoterapii. Nyní  kardinál bydlí na faře v Karlíně a péči o něj zajišťuje místní farář - fokolarín - a jeho pomocnice paní Magda, pracovnice farnosti.

„S velkým pohnutím jsem včera po návratu z Říma obdržel zprávu o vážném zdravotním stavu mého předchůdce na svatovojtěšském stolci. Kardinál Miloslav Vlk je v mých modlitbách i v mém srdci. Jsem rád, že má kolem sebe dobré pečovatele ze svého společenství. Jakmile to jeho zdravotní stav dovolí, hned jej navštívím,“ uvedl na svém facebookovém profilu kardinál Dominik Duka.

Miloslav Vlk se narodil se 17. května 1932 v Líšnici na Písecku. Jeho život prošel řadou zvratů. V roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu ale komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Vlk pak sloužil mše tajně v malých skupinách věřících. Ač vzděláním historik, archivář a teolog, byl z politických důvodů nucen živit se jako myč oken.

Na začátku 90. let byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích, poté se na jaře 1991 po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 je kardinálem. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991, jeho rezignaci přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010 a v pořadí 36. pražským arcibiskupem jmenoval Dominika Duku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)