Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Jan Graubner požehnal v Kroměříži mešnímu vínu

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK, red. / 18. února 2017 16:24
Arcibiskup Jan Graubner požehnal v Kroměříži mešnímu vínu

Arcibiskupský zámek v Kroměříži
Autor: Wikipedia.org / Michal Bjalek / Creative Commons

Kroměříž -

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner v pátek požehnal ve sklepích pod Arcibiskupským zámkem v Kroměříži mešním vínům z loňské úrody moravských vinic. Vína budou sloužit k liturgickým účelům, ochutnat je ale budou moci také zákazníci v běžném prodeji. Tradice výroby mešního vína sahá v Kroměříži do roku 1345, kdy tuto výsadu zdejším sklepům udělil král Karel IV.

Kněží při liturgii spotřebují jen malé množství vína, bez něj ale podle Graubnera kněžský život možný není. V jiných církvích, kde je běžné přijímání pod obojí pro všechny věřící, je spotřeba vína při slavení večeře Páně - eucharistie větší. Často ale nevyžadují tak přísné podmínky pro kvalitu a přípravu vína. Z kvalitou vína z kroměřížských sklepů je arcibiskup spokojený. "Myslím, že se víno podařilo. Přes všecky potíže, které v tom roce byly, to bylo dobré," řekl ČTK Graubner. Aby na láhvi mohlo být napsáno "mešní víno", musí výrobce dodržet předepsaný postup.

"Je to přírodní víno. Musí zrát v dřevěných dubových sudech. Nesmí se při výrobě používat vůbec žádné přídavné látky jako u ostatních komerčních vín, to znamená žádné enzymy, žádné taniny, žádná čiřidla ani zkrášlovadla," řekl ČTK vedoucí sklepů Milan Paleta. Z produkce sklepů jde podle něj zhruba 25 procent na liturgické účely, zbytek se prodá přímo ve sklepích či v restauracích a vinotékách.

Stoprocentním vlastníkem společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, která sklepy provozuje, je olomoucké arcibiskupství, jemuž od letoška patří i zámek a Podzámecká zahrada. Získalo je zpět od státu v církevních restitucích. Sklepy z loňské úrody na trh uvádějí 27 druhů vín, z toho čtyři druhy sektu. Podle Palety je raritou mešní sekt.

Podle jednatele Václava Tichého nezačal loňský rok pro Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž dobře. "Květnové mrazy se nevyhnuly ani naší vinici v Hluku. Počáteční odhady směřovaly až k polovičnímu výpadku produkce, a i když si příroda částečně v průběhu roku pomohla, i tak jsme loni sklidili téměř o třetinu méně než v jiných letech," uvedl Tichý. Podobný výpadek podle něj postihl i největšího dodavatele sklepů.

Podařilo se jej ale pokrýt s pomocí dalších dodavatelů. "Přesto se však naše roční produkce snížila z loňských 110.000 na současných 80.000 litrů vína," dodal Tichý. Podle Palety byla ale loňská úroda vynikající co do kvality. "Troufnu si říci, že ročník je ještě lepší než skvělý ročník 2015. Vína jsou vyzrálá s optimálním obsahem kyselin," řekl sklepmistr.

Společnost chystá na příští rok obnovení cisterciáckých vinic ve Velehradě a výhledově i výsadbu vinic v Polešovicích. Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž dokončí i obměnu sudů. Nových je již 35 a zbývá jich vyměnit 17. Podle Graubnera bude ve sklepě nutné udělat i novou elektroinstalaci. Loni podle něj firma vykázala po několika letech zisk, asi půl milionu korun. V budoucnu by podle arcibiskupa mohla vyrábět až 180.000 litrů vína ročně.

Vinné sklepy založil v Kroměříži v roce 1266 olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. Za Karla IV. byly rozšířeny a získaly privilegium vyrábět mešní víno. Sklepy jsou 6,5 metru pod zemí na 1000 metrech čtverečních. Panuje zde stálá teplota od devíti do 11 stupňů Celsia a stěny pokrývá ušlechtilá plíseň.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)