Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výročí narození biskupa Jednoty bratrské exulanta Komenského se připomíná i jako Den učitelů

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 29. března 2017 0:20
Výročí narození biskupa Jednoty bratrské exulanta Komenského se připomíná i jako Den učitelů

Reprodukce obrazu J. Matthausera: Jan Amos Komenský se loučí s vlastí
Autor: Repro herbia.cz / Jan Matthauser

Praha, Lešno - 28. března před  425 léty se narodil Jan Amos Komenský (1592-1670). Na památku "Učitele národů" je v České republice 28. březen připomínám jako Den učitelů. V tento den se každoročně vyhlašují výsledky ankety Zlatý Ámos o nejoblíbenějšího účitele. Ministerstvo školství také uděluje plakety Jana Ámose Komenského pro nejlepší učitele. 

MAgazín Christnet nedávno připomněl i snahy o obnovu mariánského sloupu na Staromětském náměstí, který byl podle historiků postaven jako poděkování za ubránění Prahy před Švedy v letech 1650 -1652. Komenský naopak pomáhal spolu s dalšími českými a moravskými exulanty Švédům tím, že v roce 1655 otevřeli švédským vojskům brány polského Lešna, kde dlouhodobě působil. Švédové tak byli pro některé dobyvatelé, pro jiné osvoboditelé. Komenský píše svou Pansofii, oslavnou řeč o švédském králi. O rok později pak Poláci město znovu dobyli, vyrabovali a o život přišlo mnoho jeho obyvatel. Při následném požáru Komenský přišel téměř o všechen majetek i cenné rukopisy jako Česko-latinský slovník, na kterém pracoval prakticky celý život a který považoval za stěžejní dílo. Komenský musel kvůli kolaboraci se Švédy z Polska prchnout, jeho útěk je proveden na poslední chvíli a podle pořadu Českého rozhlasu Toulky Českou minulostí si stěží zachránil život. Přišel také o většinu svých děl Pansofie a Metafyziky i některých dalších. Na pozvání svého přítele Louise De Geera se již v roce 1656 uchýlil do Holandska, kde po 14 letech také zemřel a nikdy se již nevrátil do Čech.

Komenský světově proslul především jako pedagog a kromě zmíněného Polska a Holandska působil i v Anglii, Švédsku nebo v Uhrách. Méně připomínaná je jeho teologická dráha. Již v roce 1616 byl vysvěcen na kazatele Jednoty bratské a následně odešel do Fulneku, kde působil jako rektor tamější školy a jako kazatel. Po porážce stavovského povstání (1618-1620) byl nucen se ukrývat na různých místech  v Čechách a na Moravě a v roce 1628 odešel do exilu v polském Lešně. Zde byl také vysvěcen na biskupa.

Aktuálně Komenského připomíná i nově vydaná kniha Jan Amos Komenský v českém a světovém výtvarném umění (1642-2016), která vychází v nakladatelství Academia. Kniha shromažduje ohlas jeho osobnosti a díle ve výtvarném umění, v krásné literatuře, dramatu, filmu a hudbě. "V dějinách světového myšlení a pedagogiky není mnoho autorů, kteří svým dílem obsáhli tak širokou paletu témat a trvale vyvolávali takový zájem jako Jan Amos Komenský", charakterizují osobnost Komenského v anotaci nově vydané knihy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)