Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel v Lukové, proslavený sochami duchů, se opět otevřel lidem

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 2. dubna 2017 22:47
Kostel v Lukové, proslavený sochami duchů, se opět otevřel lidem

umělecká intervence Jakuba Hadravy v interiéru kostela
Autor: Jiří Strašek / Christnet.eu

Luková (Plzeňsko) -

Kolem 60 lidí přišlo dnes jen během první hodiny do kostela v Lukové na Plzeňsku, který se po několikaměsíční pauze opět otevřel návštěvníkům. Zchátralý kostel sv. Jiří v bývalých Sudetech proslavily i daleko za hranicemi ČR sochy duchů někdejších věřících od mladého výtvarníka Jakuba Hadravy. I díky popularitě mezi turisty se podařilo pro kostel získat peníze na opravy. Ve dvou etapách se opravila střecha nad presbytářem a pak nad kostelní lodí, v plánu jsou i další opravy, řekl dnes ČTK místní obyvatel Petr Koukl, který kostel turistům v sobotu na požádání otvírá.

Opuštěný a zchátralý kostel si asi před pěti lety vybral student Jakub Hadrava pro realizaci své bakalářské práce. S pomocí figurantů, kteří se posadili do kostelních lavic, vytvořil z plátna či ze starých záclon namočených v sádře dvaatřicet siluet. Postavy s prázdnými tvářemi, se sklopenými hlavami či rukama sepnutýma k modlitbě nehybně sedí a stojí v kostele, který poznamenal zub času. Mají připomenout dobu, kdy kostel využívali lidé, pro něž byla víra samozřejmostí. V Lukové žilo dřív kolem 100 obyvatel německé národnosti a deset až 20 Čechů, pod kostel spadaly čtyři vesnice a na 500 farníků, popsal Koukl. Dnes jsou v Lukové čtyři stálí obyvatelé.

Kostel v Lukové, proslavený sochami duchů, se opět otevřel lidem

umělecká intervence Jakuba Hadravy v interiéru kostela
Autor: Jiří Strašek / Christnet.eu

Kostel se ale díky výstavě dostal do světových médií a rychle si získal příznivce. Výstava se otvírala koncem roku 2012, následující rok přišlo 800 lidí, v dalších letech ale návštěvnosti rostla. Koukl odhaduje, že do kostela přišlo obdivovat sochy kolem 10.000 lidí. "Hlavně jsou to lidé z celého světa, nejen z Čech. Amerika, Austrálie, Brazílie, Kanada, Japonsko, dnes mám objednaný celý autobus věřících z Německa, jedou s panem farářem, který tady byl už dvakrát," řekl Koukl. Kostel s oprýskanou omítkou, poničeným interiérem rozbitými okny a nehybnými duchy se podle něj dostal na jedné webové stránce na sedmé místo mezi nejstrašidelnějšími místy světa.

Zájem o kostel a jeho němé obyvatele pomohl i s opravami památky. Podle Koukla se v roce 2015 a 2016 nadvakrát opravovala střecha - zatím bez střešní krytiny, na kterou ještě nezbyly peníze. Díky státní dotaci se do kostela investovalo přes dva miliony korun, řekl Koukl. Do kasičky lidé přispěli na dobrovolném vstupném už 400.000 korun. Další opravy by měly následovat - kostel by měl dostat střechu, okapy a statické zajištění, zřejmě také nová okna a dveře, aby už dovnitř nepršelo a nesněžilo.

Poslední oprava začala loni v říjnu, od té doby byl kostel zavřený. Sochy se po čas rekonstrukce přesunuly ze svých původních míst, řemeslníci je pak vrátili do lavic a do zadní části kostela, jsou ale jinak rozmístěné než byly původně. "Jsou taky zaprášené od těch oprav, počítám, že je nějak ofoukám nebo opráším, ale musejí nejdřív uschnout," dodal Koukl. Turisty kostelem provádí ve svém volnu, letos omezil provoz na soboty. Zájemci o prohlídku se musejí předem objednat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)