Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Egyptští koptové truchlí za oběti útoků, omezí oslavy Velikonoc

Ze světa / juml / ČTK / 12. dubna 2017 21:53
Egyptští koptové truchlí za oběti útoků, omezí oslavy Velikonoc

Protestní demonstrace Koptů
Autor: koptisch.wordpress.com

Káhira - Egyptští koptové letos omezí oslavy Velikonoc pouze na liturgie v kostelích. Truchlí za 45 obětí atentátů spáchaných o Květné neděli ve dvou koptských kostelech na severu Egypta, informují dnes zahraniční média. Vláda kvůli útokům vyhlásila v zemi tříměsíční výjimečný stav.

Letošní Velikonoce mají být omezeny na modlitby, oznámilo biskupství z provincie Mínja. Ta leží jižně od Káhiry a žije v ní největší egyptská populace menšinových koptů. Rozhodnutí se týká všech farností. "Vzhledem k současným okolnostem a ze solidarity s rodinami obětí omezíme oslavy na bohoslužby v kostelích," uvádí se v prohlášení koptské církve.

Koptové chodí o Velikonocích do kostela na bohoslužby v sobotu večer a v neděli se konají velké rodinné sešlosti se slavnostním jídlem. Na návštěvu příbuzných si lidé berou nové šaty. Zástupce úřadu patriarchy agentuře AFP sdělil, že na rozdíl od minulých let kostely o letošních svátcích nebudou vyzdobeny a nebude se konat ani tradiční setkání patriarchy s věřícími. Hlava koptské církve většinou po slavnostní liturgii přijímá věřící a děti obdarovává sladkostmi.

Vláda kopty málo chrání, nenávist se šíří v mešitách

Po nedělních atentátech zavládla v koptské komunitě chmurná nálada. Koptové, kteří jsou jednou z nejstarších křesťanských komunit, viní vládu z toho, že neplní své sliby, podle kterých je bude chránit. Tvoří asi desetinu obyvatelstva devadesátimilionového Egypta.

Koptové z káhirské čtvrti Šubra považují za zdroj útoků proti nim nenávist šířenou mezi muslimy v místních mešitách. Imámové při pátečních modlitbách "hovoří špatně o křesťanech a provokují násilí. Krmí nenávistí mládež, která pak dělá to, co v mešitách slyší," řekl agentuře AFP Michel Fahmi, který je z této čtvrti. "V této společnosti se mladým lidem nevysvětluje, že muslimové a koptové jsou bratři a synové téže vlasti. Výchova lidi velmi rozděluje," dodal.

Další koptové oslovení agenturou AFP říkají, že nenávistné výroky proti nim zaznívaly i v soukromých televizích vedených islamisty. Ministerstvo pro náboženské otázky se snaží udávat témata pátečních muslimských modliteb, což je pro muslimy nejdůležitější náboženská událost týdne, ale úřad nedokáže zajistit kontrolu toho, zda jsou pokyny všude plněny.

Třiadvacetiletá Liliane Anisová si pamatuje, že ve škole s ní některé děti odmítaly mluvit, protože je koptka. "Nevšímala jsem si jich, ale samozřejmě mně to vadilo," řekla. Problém podle ní začíná právě ve školách, kde se rozlišuje mezi křesťanskými a muslimskými dětmi.

Prezident Abdal Fattáh Sísí vyzval k modernímu náboženskému dialogu ve snaze čelit ideologii radikálních muslimů. V praxi se to ale neprojevuje, poznamenala AFP.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)