Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V katedrále Sv. Víta už začaly přípravy na stavbu varhan

Kraje: Praha / juml / ČTK / 13. dubna 2017 15:43
V katedrále Sv. Víta už začaly přípravy na stavbu varhan

Ilustrační foto: pohled do chóru svatovítské katedrály
Autor: Wikipedia.org / Aconcagua / Creative Commons

Praha - V katedrále sv. Víta už začaly přípravné práce k tomu, aby mohla začít stavba nových svatovítských varhan. Uvádí to na svém webu Nadační fond Svatovítské varhany. Na západní kruchtě se čistí a konzervují stěny a klenba a současně se provádějí drobné opravy růžice, tedy velkého kruhového okna. Nový nástroj by v katedrále měli lidé slyšet ke konci roku 2019. Za dva týdny nadační fond podepíše smlouvu s jejich zhotovitelem.

Katedrální varhany budou originálním uměleckým dílem stavěným na míru prostoru svatovítské katedrály se složitým členěním i náročnou akustikou.

Nové varhany mají ve 21. století ukončit dostavbu katedrály, která v současnosti patří církvi i státu zároveň. Iniciátoři projektu v roce 2015 vyhlásili národní sbírku, k dnešnímu dni je na ní přes 24 miliony korun, což je 32 procent potřebné sumy.

(Každý na ně může přispět na bankovní účet Nadačního fondu Svatovítské varhany: 2109930876/2700. Kromě jednotlivců, sponzorů či podniků přispívají také obce, už jich je více než sedm desítek.)

Dosavadní Mölzerovy romantické varhany na Wohlmutově kruchtě nad chórovou kaplí jsou zvukově dostačující pouze pro starou část. Od dostavby katedrály proto byly učiněny už tři pokusy postavit nový nástroj, který by zvukově zaplnil prostor celé dostavěné katedrály. Pro tento účel byl vystavěn velký novogotický kůr nad hlavním vchodem s rozetou.

V dávnější minulosti svatovítská katedrála disponovala varhany světové úrovně. Nástroj vznikal v letech 1555 až 1567, a na jeho stavbě se postupně vystřídali čtyři varhanáři. "Současníci se shodovali ve svých posudcích, že pražské císařské varhany jsou největším a nejkrásnějším nástrojem křesťanského světa," uvádějí stránky Nadačního fondu Svatovítské varhany. Velkolepý nástroj vzal zasvé při požáru v roce 1757.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)