Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prahou prošel několikatisícový Pochod pro život

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 22. dubna 2017 17:30
Prahou prošel několikatisícový Pochod pro život

Pochod pro život 2015
Autor: Hnutí pro život

Praha - Centrem Prahy prošel dnes odpoledne průvod odpůrců potratů. Do akce s názvem Národní pochod pro život a rodinu se podle organizátorů z Hnutí pro život ČR zapojilo 5000 lidí. Policie, která dohlížela na bezpečnost a omezovala po trase dopravu, nechtěla počty účastníků komentovat.

Pochod se konal posedmnácté. Pro letošní ročník organizátoři zvolili téma rodiny. „Rodina, přestože je pro každý národ fundamentální, není u nás dost oceňována - nejen od státu, ale celospolečensky,“ řekla ČTK místopředsedkyně Hnutí pro život ČR Zdeňka Rybová. Podle ní stát podporuje hlavně chudé rodiny či samoživitelky, ne fungující rodiny. „Hasí se požár. Jde o to, aby se v celospolečenském klimatu podporovala zdravá rodina. Nejde o dávky, ale o celospolečenský kredit,“ dodala Rybová.

„Potrat nevolí ženy proto, že by si ho přály, jsou k němu donuceny okolnostmi, například nezájmem partnera a obavami z budoucnosti. Chceme být společnost, kde si jeden všímá druhého,“ řekla Rybová. Podle ní k vyřešení situace někdy „stačí hodinu naslouchat“.

Průběh pochodu

Pochod vyrazil ve 14:00 z Klárova přes Mánesův most Křížovnickou a po Smetanově nábřeží na Národní třídu, odtud na Václavské náměstí. Účastníci nesli české vlajky a bílé vlajky s modrým obrysem embrya, ale také bílé kříže. Ty dostaly i děti. Na transparentech byly třeba nápisy: „Děti jsou vždy naděje“ či „Zrušte potratový zákon“. Řada mužů měla na tričku: „Jsem kreativní, jsem pro život“. Mezi účastníky byla řada kněží. V průvodu šel také kardinál Dominik Duka, emeritní plzeňský biskup František Radkovský nebo předseda Ekumenické rady církví a předseda Rady Církve bratrské Daniel Fajfr. 

Na několika místech na průvod čekaly skupinky mladých lidí s opačným názorem. Také oni měli transparenty. Požadovali na nich třeba to, aby ženy mohly mít možnost volby. Na jiných bylo pak například: „I Ježíš měl dva táty" či „Orgasmus je víc než národ.“ Vadilo jim také, že se pořadatelé „nezdráhají spolupracovat s organizacemi typu ultrapravicové iniciativy D.O.S.T.“ [Předseda Hnutí pro život Radim Ucháč je signátářem této iniciativy – pozn.red.] Setkání obou táborů se za asistence policie obešlo bez incidentů.

Pochodu předcházela bohoslužba ve svatovítské katedrále, které předsedal kardinál Duka. Podle pořadatelů se na bohoslužbu předem registrovaly 3000 lidí. Od 12:00 následoval dvouhodinový program na Klárově.

Potraty v naší zemi

Československo mělo zákon o umělých potratech od roku 1957. Žádosti o zákrok posuzovaly v minulosti interrupční komise. Umělých potratů v Česku od počátku 90. let ubývá. Loni jich statistický úřad zaznamenal 20.300. V roce 2015 bylo zákroků 20.403, v roce 2010 pak 23.998. V roce 2015 připadalo na 1000 obyvatel 1,9 přerušení těhotenství, v roce 2010 to bylo 2,3. V roce 1989 na tisícovku lidí připadalo 10,8 zákroku. Podle hnutí by se měl zákon zrušit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)